”Telsiz dinlemelerine göre çok sayıda ölü ve yaralı terörist var”

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Güler, Siirt'in Eruh ilçesinde meydana gelen çatışma hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Siirt'in Eruh ilçesinde meydana gelen çatışma sonrasında bölücü terör örgütüne ait telsizlerin dinlenilmesinden elde edilen bilgilere göre, bu çatışmada teröristlerin çok sayıda ölü ve yaralıları olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Tümgeneral Güler, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, 8 Eylül 2009 günü Siirt'in Eruh ilçesinde yapılan arazi arama-tarama faaliyeti esnasında bölücü terör örgütü mensupları ile temasa girildiğini, beş erin şehit olduğunu, bir astsubay ile 3 erin yaralandığını hatırlattı.

Teröristlerle sağlanan ikinci temasta, 2 astsubayın şehit olduğunu, bir üsteğmen ve iki uzman jandarma çavuşun yaralandığını belirten Tümgeneral Güler, ''Bölücü terör örgütüne ait telsizlerin dinlenilmesinden elde edilen bilgilere göre, bu çatışmada teröristlerin çok sayıda ölü ve yaralıları olduğu anlaşılmaktadır'' dedi.

Aynı gün Çukurca'nın kuzeydoğusundaki Cevizli mevkisinde yapılan operasyonda, bölücü terör örgütü ile sağlanan temasta bir astsubayın şehit olduğunu, bir uzman jandarma çavuşun yaralandığını hatırlatan Tümgeneral Güler, aynı bölgede 9 ve 10 Eylül 2009 tarihlerinde çıkan çatışmalar sonucu, üç bölücü terör örgütü mensubunun silahları ile birlikte etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Tümgeneral Güler, 9 Eylül 2009 tarihinde ise Van'ın Başkale ilçesine bağlı Albayrak Hudut Taburu bölgesinde, yapılmakta olan arama-tarama faaliyeti esnasında, bölücü terör örgütü tarafından döşenen mayının patlaması sonucu, bir astsubay ve iki uzman çavuşun şehit olduğunu, beş askeri personelin yaralandığını kaydetti.

Tümgeneral Güler, ''Şehit olan personelimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa, değerli ailelerine ve yüce milletimize sabırlar diliyoruz'' dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tümgeneral Güler, Eruh'taki çatışmanın ardından teröristler arasındaki telsiz konuşmalarının içeriğinin sorulması üzerine, telsiz görüşmelerinde, Eruh'ta meydana gelen olayda ölülerin başka bir bölgeye götürülmesi ve yaralıların tedavi edilemeyecek durumda ise ''gerekli işlemin yapılması'' şeklinde konuşmaların bulunduğunu belirtti.

Tümgeneral Güler, teröristlerin, daha önce yapılan operasyonlardan da genel hareket tarzlarının bilindiğini kaydetti.

O bölgede ne kadar büyük bir terörist grubu ve TSK personeli olduğunun sorulması üzerine Tümgeneral Güler, her operasyonun kendi içerisinde değişik özelliği bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Yapılan faaliyetler büyük bir arazi parçasında değerlendirildiği zaman, çatışmanın yaşandığı faaliyet ile yaşanan operasyonun büyüklüğünü değerlendirmek gerekir. Büyük bir bölgede birlikte yapılan faaliyette çatışma küçük bir alanda çıkmaktadır. Çatışmaya maruz kalan unsur o andaki unsurdur ama sayı hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün değildir.''

"Terörle mücadele en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek"

Marmara'daki selden TSK unsurlarının etkilenip etkilenmediğinin sorulması üzerine Tümgeneral Güler, yoğun yağmur nedeniyle kışla içerisinde çeşitli, göz ardı edilebilecek hasarların oluştuğunu ancak herhangi bir can ve büyük bir mal kaybının yaşanmadığını söyledi.

Demokratik Toplum Partisi yöneticilerinin, operasyonların durdurulması taleplerinin hatırlatması üzerine Tümgeneral Güler, "Bildiğiniz gibi Türk Silahlı Kuvvetleri, bölücü terör örgütüyle mücadelesinde, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar, bütün faaliyetlerine planlandığı şekilde devam edecektir. Bununla ilgili de 25 Ağustos 2009 tarihinde Zafer Haftası nedeniyle Sayın Genelkurmay Başkanımız'ın yaptığı açıklamayı bir kez daha dikkatli okursanız, bu konudaki sorulara yeterli cevabı bulacağınızı değerlendiriyorum" dedi.

Van'ın Başkale ilçesinde, 9 Eylülde mayına basma sonucu askerlerin şehit olduğu olayda, "kullanılan mayının basma düzenekli mi, uzaktan komutalı mı" olduğu sorusu üzerine Tümgeneral Güler, her olayın ardından olayın teknik incelemesinin yapıldığını söyledi. Tümgeneral Güler, "Buna 'hangisi' şeklinde cevap vermek uygun olmaz diye değerlendiriyorum. Ancak bu, arazide, bizzat bölücü terör örgütü tarafından döşenen mayının patlaması sonucu gerçekleşen bir olaydır. Herhangi bir araç içerisinde değil, arazide arama-tarama faaliyeti esnasında gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, modernize edilen M-60 tanklarında bazı sorunlar yaşandığı yönündeki haberlerin basına yansıdığını belirtmesi üzerine Tümgeneral Güler, modernize edilen M-60 tanklarının bazılarında başlangıçta geri vites ve titreşim problemi ortaya çıktığını ifade ederek, söz konusu problemlerin firma tarafından geliştirilen bir yazılım ile çözüldüğünü kaydetti.

Şu an itibarıyla herhangi bir sorun bulunmadığını vurgulayan Tümgeneral Güler, detaylı bilginin Savunma Sanayii Müsteşarlığından alınabileceğini söyledi.

İstanbul'daki selde, bir tugayın bölgesinde bulunan göletten taşan suların etkili olduğu yönünde haberlerin basında yer aldığının anımsatılması üzerine Tümgeneral Güler, bu göletin, birliklerin sulardan geçiş eğitiminde kullanılan, tankların ve zırhlı personel taşıyıcıların bu eğitimi yapmaları için oluşturulan bir gölet ve eğitim arazisi olduğunu bildirdi.

Tümgeneral Güler, "Hepinizin bildiği gibi, şiddetli yağmur, felaketin yaşandığı bölgeye olduğu gibi, o bölgeye de düşmüştür. O bölgedeki yağmurun bir kısmının oraya gitmesi olabilir ama göletin belirtildiği şekilde bir hasara neden olduğu şekilde herhangi bir bilgi yoktur" dedi.    

Sel felaketinde 274 kişi kurtarıldı

Tümgeneral Marmara bölgesinde yaşanan ve olumsuz meteorolojik koşullardan kaynaklanan sel felaketinde, TSK'nın mevcut imkanlarının, vatandaşlara destek sağlamak amacıyla seferber edildiğini söyledi.

Yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Tümgeneral Güler, TSK'nın olayla ilgili, ilk andan itibaren harekat merkezini takviye ettiğini ve merkezin 24 saat esasına göre çalışmaya başladığını belirtti.

Mahallindeki Garnizon Komutanlıkları ve Mülki Amirler ile temas ve koordine içinde olunduğunu ifade eden Tümgeneral Güler, sel felaketi esnasında, arama-kurtarma faaliyetleri kapsamında, 8 Eylül 2009 günü, Çatalca ve Silivri bölgelerinde; "Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 36 vatandaşın, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 17 vatandaşın, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 10 vatandaşın, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait çeşitli tip botlar ile sel sularının denize akan kısmında icra edilen arama-kurtarma faaliyetlerinde 8 vatandaşın, SAS, SAT personeli ve dalgıçlardan oluşan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurtarma Timi tarafından 26 vatandaşın kurtarıldığını" kaydetti.

Karadan yapılan çalışmaların da 3. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcılığı tarafından, Saray ilçe merkezinde 60 personelden (4 subay, 8 astsubay, 12 uzman erbaş, 36 erbaş/er) oluşan kurtarma ekibi ile yürütüldüğünü belirten Tümgeneral Güler, 8 Eylül günü, TSK'nın arama-kurtarma faaliyetleri kapsamında, havadan ve karadan 97 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Tümgeneral Güler, 9 Eylül 2009 günü ise İkitelli, Esenyurt, Büyükçekmece bölgelerinde; "Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait 6 arama-kurtarma helikopteri ile 66 vatandaşın, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 26 vatandaşın, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 27 vatandaşın kurtarıldığını" kaydetti.

Ayrıca, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait 3 genel maksat helikopteri ile Çatalca bölgesindeki vatandaşlara erzak dağıtıldığını ifade eden Tümgeneral Güler, Sahil Güvenlik Komutanlığı Sahil Güvenlik Emniyet Timi (SAGET) ve Kıyısularda Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma (KEGAK) botlarının Salı günü olduğu gibi Çarşamba günü de, sel sularının denize akan kısımlarında arama kurtarma faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Olumsuz hava şartlarından etkilenen Bandırma'da, 6. Ana Jet Üs komutanlığına ait bir adet AS-532 Cougar arama-kurtarma helikopteri ile 23 vatandaşın, yine aynı 6. Ana Jet Üs komutanlığına ait Zodyak bot ile Bandırma ilçesi bölgesinde 35 vatandaşın kurtarıldığını anlatan Tümgeneral Güler, 9 Eylül Çarşamba günü yapılan arama kurtarma faaliyetlerinde toplam 177 vatandaşın kurtarıldığını bildirdi. Tümgeneral Güler, "Sel felaketi yaşanan iki gün boyunca kurtarılan vatandaş sayısı toplam 274 olmuştur. Bugün ve hafta sonu yaşanacak yeni sel ihtimallerine karşı gerekli tedbirler alınmıştır" dedi.

TSK tarafından, rutin arama-kurtarma faaliyetleri kapsamında ise 4–11 Eylül 2009 tarihleri arasında toplam 23 arama kurtarma faaliyeti yapıldığını belirten Tümgeneral Güler, bu faaliyetler kapsamında; Sahil Güvenlik Komutanlığınca denizden 84 kişinin sağ olarak kurtarıldığını dile getirdi.

Tümgeneral Güler, TSK'nın imkan ve kabiliyetlerinin, vatandaşlara yardım ve destek maksadıyla kullanılması kapsamında da, 8 Eylül 2009 tarihinde, saat 00.45'te, yeni doğum yapan bir vatandaşın, durumunun ağır olması nedeniyle, geceleyin, Muş'tan Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine, TSK'ya ait helikopter ile nakledildiğini bildirdi.