TEMA- Borusan çiftçileri eğitecek

TEMA- Borusan'ın Kırsal Kalkınma Projesi bu yıl uygulanmaya başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ve Borusan Holding, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney, Düzağaç ve Tokuşlar beldeleri ile Kınık ve Karacaören köylerini kapsayan kırsal kalkınma projesine imza attı.

Borusan Holding'den yapılan açıklamaya göre, TEMA'nın öncülüğü ve Borusan'ın sponsorluğunda Afyonkarahisar'ın Tazlar Köyü'nde 1998-2010 yılları arasında başarıyla gerçekleştirilen kırsal kalkınma projesinin ikinci ayağı, "TEMA-Borusan Afyonkarahisar Sinanpaşa, Güney, Düzağaç ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık ve Karacaören Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi" imza töreni, holdingin yönetim merkezi olan Perili Köşk'te yapıldı.

Törende konuşan Borusan Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, köylerden şehirlere göç, tarım arazilerinin erozyona uğraması, tarım faaliyetinin asgariye inmesi, köylerdeki ilköğretim okullarının kapanmasının, memleketin önemli problemleri arasında bulunduğunu belirtti.

Bu problemlerin yarattığı ekonomik ve sosyal meselelerin de günümüzün konularından olduğunu ifade eden Kocabıyık, şöyle devam etti:

"Devletin yanı sıra özel kuruluşların da bu sorunların hallinde görev alabilecekleri düşüncesi ile geliştirdiğim kırsal kalkınma projesinin ilk uygulama yeri olarak, doğduğum ve 6 yaşına kadar yaşadığım Tazlar Köyü'nü seçtim. Projenin detaylandırılması ve tatbikini bu konuda uzman bir kuruluş olan ve kurucuları arasında bulunduğum TEMA'ya tevdi ettim. Geçen yıl Tazlar Köyü Kırsal Kalkınma Projesi'ni noktalarken, bu modelin bir örnek teşkil etmesini ve benzer kalkınma projelerinin ülkemizin tüm köylerine nasip olmasını dilemiştim. Bugün TEMA ile attığımız bu adımla, Tazlar Köyü çevresinde yer alan 3 belde ile 2 köyü içine alacak ikinci projemizi başlatıyoruz."

"Tarımsal verimlilik yüzde 50 arttı"

TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca da TEMA ve Borusan'ın, Afyonkarahisar'ın Tazlar Köyü'ndeki toprakları koruyarak, köylüye alternatif geçim kaynakları sunarak, doğru tarım tekniklerini ve su varlığını koruyan sulama tekniklerini uygulatarak, hane başına düşen gelirin artmasını sağladığını anlattı.

Erozyonu önleyici tedbirler alınınca köyde tarımsal verimliliğin yüzde 50 arttığını, 360 olan köy nüfusunun proje sayesinde 1600'e yükseldiğini belirten Karaca, böylece kentten köye geri dönüşü sağlayacak ölçekte bir başarı sağlandığını kaydetti.

Karaca, yeni işbirliğiyle bu projenin kazanımlarını diğer köylere yaymanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından Borusan Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık ile TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş, projeyi imzaladı.

Proje bu yıl uygulanmaya başlayacak

"TEMA Vakfı-Borusan Afyonkarahisar-Sinanpaşa Güney, Düzağaç ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık ve Karacaören Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi", bu yıl uygulanmaya başlayacak.

4 yıl sürecek olan proje kapsamında geleneksel tarımsal üretimin yerine çağdaş tarım teknikleri uygulanacak ve çiftçilere verilecek eğitimlerle, bu modellerin yaygınlaşması sağlanacak.

Projeyle meyve bahçeleri oluşturulacak, bozuk orman alanları rehabilite edilecek ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla yem bitkisi üretimi alışkanlığı kazandırılacak. Ayrıca sulama ve hayvan içme suyu göletleri yapılması, tekniğine uygun kapalı sulama sistemleri kurulması, pazara yönelik sebzecilik ve baklagil üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Böylelikle, planlanan çalışmalar sonucunda, doğru tarım uygulamaları ile erozyonun önlenmesine ve göçün durdurulmasına katkıda bulunulması hedefleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir