Temiz hava merkezleri kuruluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hava kalitesi yönetiminin etkin ve verimli hale getirilmesi amacıyla temiz hava merkezleri kurma çalışmaları sürdürülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hava kalitesi yönetiminin etkin ve verimli hale getirilmesi amacıyla temiz hava merkezleri kurma çalışmaları sürdürülüyor. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, ülke genelinde hava kalitesi, 175 sabit ve 4 mobil hava kalitesi ölçüm istasyonuyla tespit ediliyor. İstasyon sayısının ise 330'a çıkarılması hedefleniyor. 

İstasyonlarda kükürtdioksit ve partikül madde, bazılarında da ilave olarak karbonmonoksit, azotoksit gibi diğer kirleticilerin ölçümleri yapılıyor. Daha kaliteli ve yaşanabilir hava hedefi doğrultusunda, ölçülen parametre sayısının artırılması için çalışmalar devam ediyor.  

-Etkin hava kalitesi yönetimi için çalışma 

İstasyonların tek merkezden yönetilmesi yerine, etkin ve verimli hava kalitesi yönetimi için İstanbul, Samsun, Erzurum, İzmir, Adana, Konya, Ankara, Diyarbakır olmak üzere 8 büyükşehirde temiz hava merkezi kurulması amaçlandı. 

Merkezlerin kurulumu, gerekli istasyon sayısı ve ölçülmesi gereken parametrelerin belirlenmesine yönelik "hava kalitesi ön değerlendirme" çalışmalarıyla başladı.  

Bu kapsamda İstanbul merkezli Marmara Temiz Hava Merkezi tamamlanarak faaliyete geçti.   

Samsun, İzmir ve Erzurum'daki merkezlerin hava kalitesi ön değerlendirme çalışmaları bitti. Ankara, Adana ve Konya'da çalışmalar sürdürülürken, Diyarbakır temiz hava merkezi ön değerlendirme çalışması ise ihale aşamasında bulunuyor. 

Arsa tahsis işlemleri tamamlanan tüm temiz hava merkezi binalarının kurulumu devam ediyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir