Teoride çevre dostuyuz
Yeşil Tüketim Araştırmasına göre tüketicilerin yüzde 71'i satın aldığı ürünlerin yeşil çevre dostu olmasını düşünmesine rağmen bu ürünleri satın alanların oranı yüzde 17.
İSTANBUL - Sürdürülebilirlik Akademisi'nin Schneider Electric ve GfK Türkiye işbirliğiyle yaptığı "2011 Yeşil Tüketim Araştırması"nın sonuçları Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
GfK Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Fulya Durmuş tarafından açıklanan ve Türkiye'de tüketicilerin "çevreci tüketim" konusundaki davranışlarını, beklentilerini ve satın alma alışkanlıklarını ölçmek amacıyla yapılan araştırma, Türkiye'yi temsilen 15 ilde 15 yaş üstü 1.487 kentli tüketici ile 18 Ağustos - 16 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmaya göre, Türk tüketicileri çevre konusunu önemsiyor, ancak bu konuda düşünceleri ile davranışları büyük oranda farklılık gösteriyor. Satın aldığı ürünlerin yeşil/çevre dostu olması gerektiğini düşünenler yüzde 71 oranındayken, sıklıkla yeşil/çevre dostu ürün satın alanlar sadece yüzde 19'da kalıyor. Tüketicilerin yüzde 54'ü ise "yeşil ve çevre dostu ürün tüketmeliyiz" diyerek bilinçli olduğunu vurgulamasına rağmen, hiçbir zaman çevre dostu ürün almıyor. "Zaman zaman" çevre dostu ürün tüketenlerin oranı yüzde 38 iken, "çok nadir, hiçbir zaman" diyenler yüzde 29, "bilmiyorum fikrim yok" diyenlerin oranı da yüzde 14.
Bireysel çabalarda elektrik ve su tasarrufu önde
Enerji ile ilgili bireysel çabalarda elektrik ve su tasarrufu en önde yer aldı. Buna göre tüketicilerin yüzde 65'i gereksiz yanan lambaları kapatırken, yüzde 55'i diş fırçalarken ve banyo yaparken boşa su akıtmadığını, yüzde 38'i enerji tasarrufu sağlayan ürün kullandığını, yüzde 38'i de enerji tasarrufu sağlayan ampul kullandığını belirtti. Araştırmaya göre 3 kişiden biri için çevreyle ilgili çalışmaların olumlu yönde geliştiğini belirtiyor. Buna göre yüzde 34 bu çalışmaların ileri gittiğini, yüzde 42'si aynı düzeyde kaldığını, yüzde 24'ü ise daha geride kaldığını ve kötüye gittiğini düşündüğünü vurguladı. Çevre alanındaki çalışmalarda en çok ilgili bulunan kurumlar belediyeler ve hükümet. Tüketicilerin yüzde 33'ü belediyelerin yüzde 33'ü de hükümetin bu rollerini devam ettirmelerini bekliyor. Ayrıca tüketiciler STK, bireyler, özel sektör ve medyadan da bu rollerini artırarak devam ettirmelerini talep ediyorlar. Araştırmaya göre çevre dostu ürünlerin daha çok kullanılması ve tüketilmesi için etkili araçların kamu kuruluşları ve STK'lar tarafından yapılan kampanyalar olduğunu düşünüyor.
(AA)