TEPE'de canlılık sürüyor

TEPAV'ın haziran ayı Perakende Güven Endeksi raporuna göre, TEPE'deki canlılık sürmesine rağmen, beklentiler sabit.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), ikinci çeyrekteki canlılığın TEPAV Perakende Güven Endeksi'ni (TEPE) pozitifte tuttuğunu, ancak üçüncü çeyreğe ilişkin beklentilerin sabit seyrettiğini açıkladı.

TEPAV, haziran ayı Perakende Güven Endeksi'ni açıkladı. Buna göre Şubat 2011'den bu yana düşüş eğilimi içinde olan ve Mayıs 2011'de yükselişe geçen TEPE'nin, Haziran 2011'de de yükselmeye devam ederek 3,6 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 0,8 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 11 puan artış gösterdi.

Gelecek 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Haziran 2011'de 17,1 olurken, Haziran'da TEPE anketi katılımcılarının yüzde 40,3'ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklediğini kaydetti. İşlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 31,7 oldu. TEPE'de Haziran 2010'a göre 23,8 puanlık, Mayıs 2011'e göre de 0,4 puanlık bir artış oldu.

Anket katılımcıları arasında işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerle azaldığını belirtenler arasındaki fark, Haziran 2010'a göre 24,5 puanlık, Mayıs 2011'a göre de 10,1 puanlık bir artış gösterdi.

AB-27'de 1,3 puanlık artış

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Haziran 2011'de -2,3 değerini aldı. AB-27'de geçen aya göre 0,3 puanlık, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1,3 puanlık bir artış yaşandı. 2011'in ilk beş ayında TEPE'nin altında bir değer alan AB-27 Perakende Güven Endeksi, Haziran 2011'de de TEPE'nin altında negatif bir değer aldı.

Alt-sektörler itibariyle bakıldığında ise geçen yılın aynı dönemine göre, Haziran 2011'de motorlu taşıtlar sektörü en iyi performansı sergiledi. Yiyecek, içecek, tütün ürünleri sektörü ortalamanın üzerinde bir performans sergilerken, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörü ve diğer sektörü ortalamanın altında performans gösterdi. Başka Yerde Sınıflandırılmayan (BYS) mobilya ve aydınlatma ekipmanları sektörü ise ortalamadan oldukça düşük bir performans gözlenirken geçen yıla yakın bir değer aldı. Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar ile sektöründe ise geçen yıla göre düşüş yaşandı.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Haziran 2010'a kıyasla, önümüzdeki 3 aya ilişkin istihdam beklentileri ile önümüzdeki yıla ilişkin mağaza sayısı beklentilerinde sınırlı toparlanma olurken diğer tüm alanlarda ciddi toparlanmalar olduğu görüldü. İşlerin geçen yıla göre durumu, önümüzdeki 3 aya ilişkin satış fiyatları beklentilerinde ve tedarikçilerden sipariş beklentilerinde Mayıs 2011'e göre önemli ölçüde toparlanma görülürken, önümüzdeki 3 aya ilişkin istihdam beklentilerinde ise ciddi düşüş yaşandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir