Terfi, tartışmaları da beraberinde getirdi

Zekeriya Öz'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine atanmasının ardından Ergenekon sürecinin nasıl işleyeceği tartışılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA/İSTANBUL - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararnamesiyle Zekeriya Öz'ün İstanbul Başsavcı Vekilliğine getirilmesiyle tartışmalar da başladı. Öz yeni görevine başlarken daha önce baktığı davaları bırakacak. Bu noktada Ergenekon sürecinin nasıl işleyeceği merak konusu.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "İnşallah sürece (Ergenekon) bir zarar vermez, süreç devam eder" dedi.

Yazıcı, bir gazetecinin, "Zekeriya Öz'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine atanmasıyla özel yetkilerinin alınmasının 'Ergenekon' soruşturmasının seyrini nasıl etkileyeceğine" ilişkin sorusu üzerine, "Hayırlı olsun diyeceğim. Bunun ötesinde, nedir, neye ihtiyaç duyuldu? Bu, savcılar açısından terfidir" diye konuştu.

Bunun ötesinde daha fazla bir bilgi sahibi olmadığı için değerlendirme yapacak durumda olmadığını kaydeden Yazıcı, "Bunun takdirini yapacak olan kuruldur" diye konuştu.

Bakan Yazıcı, "Bu görev değişikliğinin süreci olumsuz etkileyeceği ya da uzatacağı yönündeki görüşlere katılıyor musunuz?" sorusuna, "Bunun artısı var eksisi var. Bu çalışmaları Sayın Öz tek başına yapmıyor, birlikte yapıyor. İnşallah sürece bir zarar vermez, süreç devam eder. Sanırım bunlar da konuşulmuştur, konuşmadan olduğu kanısında değilim" yanıtını verdi.

Zekeriya Öz'ün "Benim için sürpriz oldu" dediğinin anımsatılması üzerine ise Yazıcı, "Konu hakkında bilgi sahibi olmadığım için daha fazla yorum yapmam doğru olmaz" dedi.

Öz gitti Ergenekon bitti diye bir şey yok

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Turan Çolakkadı, bir soruşturmanın bir savcıyla lanse edilmesinin yanlış olduğunu belirterek, '' 'Zekeriya Öz gitti Ergenekon bitti' diye bir şey yok'' dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Turan Çolakkadı, basın mensuplarının ısrarlı talepleri üzerine, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde bulunan makamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanan savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Ercan Şafak'ın katılımıyla soruları yanıtladı.

Gazetecilerin, savcı Zekeriya Öz'ün atanmasına ilişkin sorularına karşılık Çolakkadı, son yıllarda büyük soruşturmalarla ilgili en az 20 savcının görev yaptığını, bir kısmının adının bile bilinmediğini kaydetti.

Çolakkadı, ''Yani bütün savcılar çalıştı. Neticede bir soruşturma bir savcı ile lanse ediliyor, yanlış bir şey bu. Hastanedeki doktorlar giderse hastalar ölür mü? Böyle şey olur mu? Ergenekon'un davalarının çoğu açıldı. Şimdi öyle kapsamlı soruşturma yok. Olursa da savcılar zaten yapar. 'Zekeriya Öz gitti Ergenekon bitti' diye bir şey yok'' şeklinde konuştu.

Ergenekon da şahsımla ilgili bir şey değil

Elindeki soruşturmalara ilişkin bir soruya da Öz, ''Devlette devamlılık esastır. Zaten başsavcımız da söyledi. Soruşturmalar kişiye değil, dosyaya bağlıdır. Ergenekon da bizim şahsımızla ilgili bir şey değil'' yanıtını verdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir