”Terör örgütü sivil vatandaşlarımızı kışkırtıyor”

Bakan Gönül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığının 2009 yılı bütçelerini sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, güvenlik güçlerinin terör örgütüyle mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini belirterek, "Terör örgütü, özellikle son dönemde ülkemiz içinde yuvalanmış legal veya illegal örgütlenmeleri vasıtasıyla, özellikle büyükşehirlerimiz başta olmak üzere her fırsatta sivil vatandaşlarımızı kışkırtmakta ve sivil itaatsizlik eylemleriyle yönlendirmeye çalışmaktadır" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığının 2009 yılı bütçelerini sunan Gönül, soğuk savaş sonrası dönemde "tehdit" ve "güvenlik" algılamalarının temelden değiştiğini, bu değişimin uluslararası ilişkileri, stratejik düşünceleri ve ittifakları derinden etkilediğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Gönül, konuşmasında terörle mücadeleye de değindi. Güvenlik güçlerinin terör örgütüyle mücadelesinin, kararlılıkla devam ettiğini belirten Gönül, şunları söyledi:

"Terör örgütü, özellikle son dönemde ülkemiz içinde yuvalanmış legal veya illegal örgütlenmeleri vasıtasıyla, özellikle büyükşehirlerimiz başta olmak üzere her fırsatta sivil vatandaşlarımızı kışkırtmakta ve sivil itaatsizlik eylemleriyle yönlendirmeye çalışmaktadır. Bu durum, tehlikeli bir toplumsal kutuplaşmayı körükleyebilecek bir nitelik arz etmektedir. Devletimizce dikkatle takip edilen güvenlik güçlerimizin sağduyulu tutumları sayesinde kontrol altına alınan benzeri olayların bundan sonra da istismar edilebileceğini değerlendiriyorum. PKK terör örgütü, güvenlik güçlerimizin yapmış olduğu operasyonlarla, kararlılıkla uygulanan operasyonlar sayesinde tükenme noktasına gelmiştir. Terör örgütü bu durum karşısında güçlü olduğu imajını oluşturmak istemekte ve yandaşlarını birlik içinde tutma gayretiyle yeni stratejik arayışlar içine girmektedir.

Terör örgütünün insanlık dışı eylemlerine karşı, başta silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere tüm güvenlik güçlerimizin hükümetimizin ve konuyla ilgili tüm kurumlarımızın kararlı tutumunun sonuna kadar devam edeceğini, tespit edilen idari, siyasi ve askeri tedbirlerin ısrarlı takipçisi olunduğunu özellikle belirtmek isterim."

TSK Modernizasyonu

Gönül, TSK'nın iç ve dış güvenlik ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yapı içerisinde, imkan ve kabiliyetlerini nitelik bakımından daha da geliştirecek, daha yüksek teknolojiye sahip, daha modern, ateş gücü üstün ve manevra kabiliyeti yüksek bir güce kavuşması için yapılan çalışmalarının hızla devam ettiğini bildirdi.

TSK'nın silah, mühimmat, teçhizat ve diğer ihtiyaçlarının kamu ve özel sektör firmalarından ihale mevzuatı çerçevesinde serbest rekabete açık şekilde karşılandığını ifade eden Gönül, 2007 yılında yapılan 11 bin 765 ihaleden, 75'i için Kamu İhale Kurumuna şikayet başvurusunda bulunulduğunu, bunlardan 11'inin iptal edildiğini belirtti.

Gönül, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan ihalelerin son derece açık, şeffaf ve mevzuata uygun olarak gerçekleştirildiğine işaret etti.

TSK'nın, araştırma-geliştirme ve teknoloji, asker alma, seferberlik, haritacılık inşaat ve sağlık hizmetleri faaliyetleri hakkında da bilgi veren Gönül, TSK'nın, 1'i KKTC'de olmak üzere, 7 bin 446 yatak kapasiteli toplam 41 adet askeri hastanesinin bulunduğunu bildirdi.

Savunma sanayi faaliyetlerine de değinen Gönül, savunma sanayi firmalarının cirolarının ilk kez 2007 yılında 2 milyar doları aştığını, sektör ihracatının ise 420 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Vatandaşların yedek döneminde askerlik hizmetlerini, Askerlik Şube Başkanlıklarına gitmeden, çağın teknolojilerinden istifade ederek yürütebilmesi amacıyla, e-Devlet uygulamalarına paralel olarak, Seferberlik Otomasyon Projesi  başlattıklarını açıklayan Gönül, projenin 2009 yılından itibaren uygulamaya konulmasının hedeflendiğini kaydetti.

Gönül, sektör performansının en önemli göstergesi olarak kabul edilen TSK'nın ihtiyaçlarının yurt içinde karşılanma oranının, 2007 yılı itibariyle yüzde 41,6 olarak tespit edildiğini, bu gerçekleşmenin, yüzde 50 olarak belirlenen stratejik plan hedefine ulaşılacağı yönündeki kanaatleri desteklediğini söyledi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen projeler

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen projeleri de anlatan Gönül, "Savunma sanayi sektörümüz, muhtelif ülkelere yıl içinde gerçekleştirdiği zırhlı araç, sahil güvenlik botu, askeri elektronik cihazlar ve çeşitli roket-silah ve mühimmatı ihracatı ile dünya pazarlarında sesini duyurmaya devam etmiştir. Son olarak, dost ülke Pakistan'ın F-16 uçaklarının modernizasyonu için uluslararası bir ihale sonucunda TUSAŞ'ı seçtiğini memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

Bakanlığının 2009 yılı bütçe teklifinin 14 milyar 532 milyon lira olduğunu da hatırlatan Gönül, mal ve hizmet alım giderleri kapsamında; 7 milyar 144 milyon liranın, yüzde 50'sinin TSK personelinin barınma, beslenme, giyim gibi, yasalarla belirlenmiş yasal istihhaklarıyla, akaryakıt, yakacak, taşınma, ulaşım gibi tüketim mal ve hizmet alımlarında, yüzde 50'sinin ise stratejik hedef planı 2009 yılı programı modernizasyon ihtiyaçlarına planlandığını bildirdi.