Terör saldırısı piyasalara da yansıdı
Ankara'daki saldırı sonrası artan güvenlik endişeleriyle yurtiçi piyasalar global piyasalardaki yükselişe ayak uyduramadı.
DÜNYA Online ve ajanslar
Fed'in faiz artışlarının ötelenebileceği beklentileri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin risk iştahını artırmasına paralel global piyasalarda yükselişler görülürken, Ankara'da dün akşam düzenlenen bombalı saldırıyla artan güvenlik endişeleri yurtiçi piyasalarda negatif ayrışma yarattı.
Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 95 puan düşüşle 72.709 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,13 oranında değer kaybetti. Açılış sonrasında bir miktar toparlanarak 73 bin seviyesinin üzerine çıkan endeks, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarıyla yeniden düşüşe geçti. Endeks, saat 10:50 itibariyle 400 puan kayıplar 72 bin 400 puanlarına yakın seyrediyor.
Başbakan Davutoğlu, Ankara'daki bombalı saldırıyı YPG'nin yaptığını açıkladı.
Diğer taraftan dün güne 2.98'i aşarak başlayan dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde yaşanan iyimserliğin desteğiyle yönünü aşağı çevirse de hafta boyunca izlenen benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi devam etti. Dün akşam patlamadan önce 2.9450 civarında işlem gören ve patlamanın ardından 2.9550'ye yükselen dolar/TL, bu sabah 2.9560/2.9575 seviyesinden güne başladı. Dolar sonrasında yükselişini sürdürdü ve 2,97 seviyelerine kadar çıktı.
Suriye'ye ilişkin hafta sonundan itibaren artan gerilime dün Ankara'da yaşanan ve 28 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın da eklenmesi ile jeopolitik riskler belirginleşirken, bu risklerin piyasaya yansıması ise ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarının ötelenebileceği beklentileriyle yaşanan iyimserlik nedeniyle sınırlı kaldı.
Oyak Yatırım'ın notunda, "Ankara'daki dünkü saldırının ardından hisse senetlerinde hafif negatif seyir bekliyoruz" denildi.
Diğer yandan ham petrol fiyatları dünya piyasalarında ana yön belirleyici olmayı sürdürürken; Asya borsaları petrol üreticilerinin üretime tavan getireceği beklentileriyle petrol fiyatlarındaki yükselişin risk iştahını artırmasına paralel olarak geniş bantta yükseldi.
Fed tutanaklarının ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımından uzaklaştığı sinyallerini vermesi de, hisse senetlerindeki iyimserliği artırıyor.
Fed tutanaklarına göre, ABD Merkez Bankası üyeleri geçen ayki toplantılarında küresel ekonomideki yavaşlama ve piyasalardaki sert düşüşler nedeniyle ABD ekonomisinin zarar görebileceğinden endişelenerek faizlerin bu yıl izlemesi öngörülen seyrini değiştirmeyi değerlendirdi.
Global piyasalarda son durum
Küresel piyasalar dün akşam açıklanan Fed toplantı tutanakları ve yükselen petrol fiyatlarından bulduğu destekle pozitif seyrini sürdürüyor.
Asya borsaları risk iştahındaki artışa paralel olarak geniş bantta yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.8 yükselişle geçen hafta gördüğü üç haftanın dip seviyelerinden uzaklaşmayı sürdürdü. Japonya'nın Nikkei endeksi ise ihracatta 2009'dan bu yana en sert düşüşün kaydedilmesine rağmen yüzde 2'nin üzerinde yükseldi.
Shanghai bileşik endeksi ise Çin'de Ocak ayı enflasyonunun yüzde 1.8'e yükselmesine tepki vermeyerek yüzde 0.6 artıda seyrediyor.
ABD'de dün Dow Jones endeksi yüzde 1,59, S&P 500 endeksi yüzde 1,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,21 değer kazanırken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yükselişini 3'üncü güne taşıyarak yüzde 1,85'e çıktı.
Bu sabah itibariyle ABD vadelilerinde yükseliş devam ediyor.
Avrupa borsalarının karışık bir seyirle açılmaları bekleniyor. ABD ve Asya piyasalarında yaşanan yükselişlerin Avrupa borsalarına olumlu etki yapmaları beklenirken, global finansal sisteme yönelik endişelerin devam etmesinin kâr satışlarını da getireceği tahmin ediliyor.