”Terör ve şiddetten uzak yaşamak en önemli insan hakkı”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Sorunlarımızı kendimiz çözelim, başkalarına fırsat vermeyelim" dedi
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör ve şiddetten uzak, güvenli bir ortamda yaşamanın en önemli insan hakkı olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabulüne ilişkin duyuru Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yayımlandı.
Buna göre, kabulde, Cumhurbaşkanı Gül'e "3. Dönem Faaliyet Raporu" sunuldu.
Komisyon Başkanı Üskül, Türkiye'de insan hakları konusunda ciddi ilerlemeler kaydedildiğini ve bu konuda komisyonun da emeğinin bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül de terör ve şiddetten uzak, güvenli bir ortamda yaşamanın en önemli insan hakkı olduğunu vurgulayarak, Komisyon'un bu konuda önemli görevler üstlenebileceğini ifade etti.
Gül, olayların Komisyon tarafından soğukkanlı ve ön yargısız değerlendirilmesiyle büyük mesafe alınabileceğini kaydetti.
Hem TBMM'de hem de Komisyon'da farklı görüşlerin olabileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, prensipli hareket edilmesi halinde bu görüşlerin, sorunların çözümüne katkıda bulanabileceğini söyledi.
Türkiye'deki insan haklarıyla ilgili yurt dışında yayımlanan raporlardaki iyileşmenin bu konudaki gelişmenin bir göstergesi olduğunu belirten Gül, "Sorunlarımızı kendimiz çözelim, başkalarına fırsat vermeyelim" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, başkalarının müdahalesi ile yapılacak düzeltmelerin Türkiye gibi büyük bir ülkeye yakışmayacağını ifade etti.
"Burası hepimizin öz yurdudur. Yanlışlar varsa beraberce düzeltilir"
Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olduğunu, Konsey tarafından insan hakları konusunda uzun yıllar izlendiğini, bu izlemenin 4–5 sene önce kalktığını hatırlatan Gül, demokratik standartların yükselmesiyle terörün de kendisine yer bulamayacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, "Burası hepimizin öz yurdudur. Yanlışlar varsa beraberce düzeltilir" dedi.
Üskül de çalışmaların uyum içinde yürütüldüğünü, daha kurumsal bir yapı ile daha çok iş yapılabileceğini belirterek, bu konuyla ilgili yasa çalışması olduğunu söyledi.
Komisyon'un girişimleriyle cezaevlerinin koşullarının iyileştirilmesi konusunda ilerleme sağlandığını belirten Üskül, hala adil yargılama konusunda ciddi şikayetler olduğunu kaydetti.
Üskül, 5 ülkede incelemelerde bulunduklarını ve hapishane koşulları bakımından Türkiye'nin daha iyi durumda olduğunu gördüklerini belirtti.
Yargıtay'ın iş yükü sebebiyle adaletin geciktiğini belirten Üskül, polis ve jandarmada da iyileşme olduğunu, ombudsmanlığın kurulması halinde bu problemlerin önemli ölçüde çözüleceğine inandığını ifade etti.