”Terörle mücadelede Almanya'dan iş birliği bekliyoruz”

Bakan Davutoğlu, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Çırağan Sarayında görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Almanya'dan teröre karşı mücadelede çok daha aktif ve günbegün işleyen bir işbirliği bekliyoruz" dedi.

Davutoğlu, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Çırağan Sarayında heyetler arası görüşmelerden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerinin aylık bazda düzenli hale geldiğini belirtti. Davutoğlu, kanun çalışmaları dolayısıyla Almanya'yı ziyaret edemeyince Westwelle'nin, "Aramızda karşılıklılık esası yok, ben gelirim" diyerek İstanbul'a geldiğini kaydetti.

Son dönemde Türkiye'nin vize konusunda yaptığı çalışmaları görüşmede Westerwelle'ye aktardığını belirten Davutoğlu, "AB'nin son dönemdeki vize muafiyet çabalarını takdirle takip ettiğimizi, ancak Türkiye'nin artık bu çabaların dışında bırakılmasının hiçbir meşru temelinin kalmadığını da kendilerine ifade ettim" dedi.

Türkiye'nin teröre karşı ortak mücadele konusunu da görüştüklerini kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu şöyle konuştu:

"Biz Türkiye olarak, bütün dostlarımızı, vatandaşlarımızı polislerimizi, masum insanlarımızı, askerlerimizi şehit eden bu terör faaliyetine karşı dayanışma içinde olmalarını bekliyoruz. Maalesef terörün en önemli finansal ve lojistik kaynakları (kontrol dışında olacak şekilde tabii) Avrupa'da odaklanmış bulunuyor. Genelde, Avrupalı dostlarımızdan özelde de Alman dostlarımızdan, ortak kaderi paylaştığımız Almanya'dan, teröre karşı mücadelede çok daha aktif ve günbegün işleyen bir işbirliği bekliyoruz. Bu konuda Alman Dışişleri Bakanının eylül ayında bir Türkiye ziyareti var. O zamana kadar bu konudaki teknik çalışmaların yürütülmesi konusunda mutabık kaldık.

Kendileri, Türkiye'nin teröre karşı verdiği mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını ifade ettiler. Bundan memnuniyet duyduk, ama bizim kamuoyumuzun da bu konuda daha somut beklentileri var. Hepimiz bu konuda birlikte çalışacağız. Sadece teröre karşı mücadelede değil, yasa dışı suç örgütlerine karşı, uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadelede de birlikte çalışmaya kararlıyız."

Türk Alman Üniversitesinin de temel taşının konulması aşamasına gelindiğini bildiren Davutoğlu, Almanya Cumhurbaşkanının ekim ayındaki Türkiye ziyaretiyle bu adımın atılacağını kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwell

Westerwelle, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldiği çalışma kahvaltısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Davutoğlu ile kendisini sadece iş ilişkilerinin değil, dostluğun da birleştirdiğini söyledi.

Aralarında çok iyi bir işbirliği bulunduğunu ifade eden Westerwelle, bunun yaptıkları görüşme sayısından da anlaşıldığını belirtti

Türkiye il Almanya arasında stratejik diyaloğa büyük önem verildiğini anlatan Westerwelle şunları söyledi:

"Almanya karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine çok büyük bir önem atfediyor ve Türkiye'nin AB'ye yakınlaşmasına, bağlanmasına önem veriyor. Bu, bizim koalisyonda, üzerinde anlaştığımız tutum. Stratejik olarak büyük bir önem taşıyan bir ülke olan Türkiye'nin, Avrupa'ya yönelmesinin ne kadar önemli olduğu konusunda hemfikiriz, ancak her konuda hemfikir değiliz. Bu mümkün değil. Ancak bu yakın dostane ilişkilerimizi büyük bir değer olarak görüyoruz, sadece kendi ülkelerimiz için değil, aynı zamanda küresel düzeyde çözülmesi gereken sorunlar açısında da. Biz Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği başarıyı takdirle karşılıyoruz, sadece ekonomide değil. İttifaktaki ortak çıkarlarımız var. Ancak insani ilişkilerimiz de çok önemli. Almanya'da 3,5 milyon Türk kökenli insan yaşıyor. Bu sene de 4 milyondan fazla Alman Türkiye'yi ziyaret ediyor. Bu, iki ülke arasındaki sağlam temelin göstergesi ve bu daha da geliştirilmeli."

Türk-Alman üniversitesinin kurulması

Westerwelle, bu anlamda son Türkiye ziyaretinde bir Türk-Alman üniversitesi kurulması konusunu ele aldıklarını aktararak, "Sene başında bu projeyi nerede başlatabileceğimiz konusu üzerinde konuştuk. Mevkidaşım da eğitiminin büyük bir kısmını Alman okulunda tamamlamış. Bu da tabii ki onun bizi bu kadar büyük bir şevkle desteklemesini sağlıyor. Bu sene bu projeyi, en azından bir temel atma töreniyle başlatmak istiyoruz. Mekan konusunda bir karar verildi son aylarda. Artık somut bir sonuç elde ettiğimizi görüyoruz. Genç kuşağımız için güvene dayalı bu işbirliğimizin çok güzel somut bir sonucu" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir