”Terörle mücadelede ortak duruş alınmalı”

Org. Başbuğ, günümüzde terörizmin, uluslararası topluma ve aynı zamanda da ittifakın kendi güvenliğine karşı en ciddi tehdidi oluşturduğunu kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bugün terörizmden zarar görmeyen ulusların yarın da görmeyeceklerinin hiçbir garantisi olmadığını belirterek, ''Bu sorun yalnızca, tüm ulusların ve özellikle de ittifak içindeki ulusların kolektif çabalarıyla çözülebilir. Diğer bir deyişle, üye ülkelerin pozisyonları ve politikalarındaki farklılıkları azaltarak, bu mücadelede ortak bir duruş alınması gerektiğine inanıyoruz'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, bu yıl 10'uncusu düzenlenen ''İpek Yolu 2009 General/Amiral Semineri''nin Swissotel'de gerçekleştirilen açılışında yaptığı konuşmada, NATO'nun ortaklık programlarına değinerek, bu programların soğuk savaş dönemi bölünmelerinin üstesinden gelinmesine ve NATO sınırlarının güvenlik ve istikrarının artırılmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Terörizmle mücadele

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, soğuk savaş dönemi sonrasında askeri tehditlerin geleneksel doğasından uzaklaştığını ve geleneksel olmayan asimetrik güvenlik risk ve tehditlerinin stratejik alanda hakim olduğunu vurgulayarak, günümüzde terörizmin, uluslararası topluma ve aynı zamanda da ittifakın kendi güvenliğine karşı en ciddi tehdidi oluşturduğunu kaydetti.

Orgeneral İlker Başbuğ, bugün karşı karşıya bulunulan asimetrik zorluklar arasında terörizmin, insanlığın tamamını tehdit eden en büyük zorluk olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Terörizm, sadece masum insanların hayatına kast etmekle kalmaz, aynı zamanda demokrasi, özgürlükler, insan hakları gibi ortak insani değerleri de tehdit eder. Bu nedenle terörizmle mücadelenin ana stratejik ilkesi, insan merkezli bir süreç olmalıdır. Bu süreç, insanların kalplerine ve akıllarına hitap etmelidir. Bu son derece hayati konuda hiçbir hata yapılmamalı ve terörizm karşıtı önlemler günümüzdeki hukuk sistemleriyle uyumlu bir şekilde alınmalıdır. Bugün terörist örgütler, herhangi bir zamanda ve dünyanın herhangi bir yerinde saldırı başlatma yeteneğine sahip olmuştur. Bugün, terörizmden zarar görmeyen ulusların yarın da görmeyeceklerinin hiçbir garantisi yoktur.

Dünya ulusları, kaynağı ve nedeni her ne olursa olsun terörizmin her çeşidine karşı işbirliği içinde hareket etmelidir. Tek bir ülkenin tek taraflı çabaları, ne o ülkedeki, ne de başka bir yerdeki terörizm tehdidini ortadan kaldırmak için yeterli değildir. Bu sorun yalnızca, tüm ulusların ve özellikle de ittifak içindeki ulusların kolektif çabalarıyla çözülebilir. Diğer bir deyişle, üye ülkelerin pozisyonları ve politikalarındaki farklılıkları azaltarak, bu mücadelede ortak bir duruş alınması gerektiğine inanıyoruz.''

Türkiye'deki terörle mücadele

Orgeneral Başbuğ, Türkiye'nin 25 yıldır terör örgütü PKK'ya karşı mücadele verdiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

''Terörizme karşı mücadeledeki hedefimiz, teröristlerin ve destekçilerinin başarı umudunu ortadan kaldırmaktır. Aynı zamanda terörizme karşı mücadelenin, güvenlik, ekonomik, sosyo-kültürel alan, propaganda ve uluslararası ilişkiler alanlarında devletin koordineli faaliyetlerinin bir birleşimi olduğuna inanıyoruz. Tüm bu faaliyetler birbirini tamamlar.

Ancak, terörist örgütler silahlı güçlerini korurken, sadece ekonomik ve sosyo-kültürel alanlarda gerekli önlemleri alarak terörizmin sonlandırılacağına inanmayı düşünmek bir hatadır. Bu nedenle, terörist örgütün dağılışına ve silahları bırakışına kadar terörist örgütle mücadele etmeye son derece kararlıyız.''