Terörle ortak mücadele sözü

1,5 saatlik Erdoğan-Obama zirvesinde; Türkiye-İsrail gerginliğinden PKK terörüne, Arap Baharı'ndan füze kalkanı projesine yoğun bir gündem vardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - New York'taki Erdoğan-Obama görüşmesi; Türkiye-İsrail gerginliğinden PKK terörüne, Arap Baharı'ndan füze kalkanı projesine yoğun bir gündem eşliğinde gerçekleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile WaldorfAstoria Oteli'nde yaklaşık 1,5 saatlik bir görüşme yaptı.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından konakladığı Peninsula Otel'de basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Obama ile görüşmesinde Ortadoğu barış sürecine yönelik konuların ele alındığını belirterek, "Ortadoğu barış sürecine yönelik de Filistin-İsrail noktasında özelikle bunu da aramızda görüştük. Doğu Akdeniz'de uluslararası sulardaki gemilerimize yapılmış saldırı hususunda haklılığımızı teyit ediyorlar" dedi.

Erdoğan, "Özellikle İsrail ile ilgili konuda, bize şu anda 'yapmayın' deme durumunda değil, çünkü haklılığımızı biliyor" dedi.

Görüşmede, İnsansız hava aracı olan predatorların da gündeme geldiğini ifade eden Erdoğan, "Predatorlar noktasında öyle zannediyorum ki sıkıntı olmayacak, predator hususunu çözmeye çalışacaklar" diye konuştu.Terörle mücadele konusunda da "Bizim, PKK ile mücadeleye yönelik olarak kendilerine verdiğimiz bir talepler listesi var" diyen Başbakan Erdoğan, terörle ortak mücadele konusunda da ABD'nin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu Obama'nın kendilerine ifade ettiğini söyledi.

Malatya'da kurulması planlanan radara ilişkin bir gazetecinin "Geçtiğimiz günlerde gazetelerde haber çıktı. Pentagon muhabirlerine yapılan bilgilendirmede, bu radarın İsrail'e bilgi vereceği söyleniyor" şeklindeki hatırlatması üzerine Erdoğan, "Onu düzelttiler ve onunla ilgili açıklama da yapacaklar" karşılığını verdi.

Rumların yaptığı çılgınlık

Başbakan Erdoğan, "Kıbrıs'taki bu İsrail ile Güney Kıbrıs yönetiminin petrol arama çılgınlığına girmesidir. Şu andaki, aslında Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki müzakere sürecini sabote etmekten başka bir şey değildir" dedi.

"Orada bu aramanın içerisine biz de gireceğiz" diyen Erdoğan, "Hazırlıkları arkadaşlar yapıyorlar. Türk araştırma gemisi de süratle bölgeye gönderilecektir" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan, "Güney Kıbrıs konusunda askeri seçenek masada var mı" sorusuna, "Şu anda yok" yanıtını verdi.

Filistin konusu

Filistin konusuna da değinen Erdoğan, Filistin yönetiminin devlet olarak tanınmak için BM Güvenlik Konseyine gideceğini belirterek, "Temenni ederim ki bu sürece Amerika da gerekli olan desteğini verir" dedi.

Suriye ile ilişkiler

Başbakan Erdoğan Suriye ile ilgili olarak da şunları kaydetti: "Şu anda Suriye yönetimiyle görüşmelerimi doğrusu ben kesmiş vaziyetteyim. Bu noktaya gelmeyi hiç arzu etmezdik ama ne yazık ki Suriye yönetimi

bizi böyle bir karar alma noktasına getirmiştir. Suriye yönetiminin Türkiye'ye yönelik bir kara propaganda başlatmış olması, bunlar tabii çok çok çirkin gelişmeler. Bizim mevcut yönetime olan güvenimiz artık kalmamıştır."

Somali'ye yardım

Başbakan Erdoğan, Somali ile ilgili konunun da ABD Başkanı Obama ile görüşmede gündeme getirildiğini belirterek, Obama'nın da konuşmasında gündemlerinde bu konunun olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Somali halkına birlikte destek vermenin ve yapılacak yardımların daha da artmasını sağlamanın isabetli olacağını ifade ettiklerini bildirdi.

Obama: Türkiye ve ABD çok güçlü ortaklardır

ABD Başkanı Barack Obama ise Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin başında, Ankara'daki terör saldırısında 3 kişinin hayatını kaybetmesi dolasıyla "çok derin taziyelerini" sundu. "Türkiye ve ABD çok güçlü ortaklardır" diyen Obama, güçlü ortaklar olarakterörle mücadele çalışmalarına devam edileceğini belirtti. Türkiye'nin, ABD'nin bir NATO müttefiki, aynı zamanda da son derece iyi bir dost ülke olduğunu belirten Obama, bu kapsamda iki ülkenin değişikkonularda, Afganistan'da işbirliğinden dolayı teşekkür etti. Obama, Libya'nın özgürlük sürecinde de işbirliği yaptıklarını söyledi. ABD Başkanı Obama ayrıca,

Türkiye'nin NATO'nun yükümlülükleri çerçevesinde Türkiye'ye füze savunma radarının yerleştirilmesi aşamasında da işbirliğiyaptıklarını belirtti. Başkan Obama, Başbakan Erdoğan'ın sergilediği liderlik, demokrasiye olantaahhütleri nedeniyle ile de kendisine teşekkür etmek istediğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir