Terörün artışını Oslo görüşmelerine bağladı

BBC, Türkiye'de artan terör olaylarını Oslo görüşmelerinin kesilmesine bağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Türkiye'de yoğunlaşan PKK baskınlarının ve güvenlik güçlerinin operasyonlarının, Kürt sorununda yeniden "şiddet sarmalına" dönülmekte olduğu kaygılarını gündeme getirdiğine dikkat çekiliyor. "Türkiye'de 1990'lara dönülür mü?" sorusuna yanıt arayan BBC, "Kırılma noktası, Oslo görüşmelerinin kesilmesi" görüşünü yansıttı. 
 
BBC, BDP'li milletvekillerinin "terör" suçlamasıyla yargı önüne çıkarılmaları için dokunulmazlıklarının kaldırılması çağrılarının iktidar partisi üst düzey yetkilileri tarafından dillendirilmeye başlandığına işaret ederken şunları söyledi: 
 
"Şimdi, Kürt siyasi hareketinin parlamentodan dışlanması durumunda Türkiye'de 1990'ların ilk yıllarında çatışmalarla faili meçhullerin yoğunlaştığı dönemin yeniden yaşanacağı endişeleri giderek yüksek sesle dile getirilmeye başlandı." 
 
Uluslararası Kriz Grubu'nun son raporuna göre, son 14 ayda PKK'lılarla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 700'den fazla kişi öldüğüne işaret eden BBC, kısa sayılabilecek bir süre öncesine kadar, hükümetin Kürtçe eğitim gibi konularda düzenlemeler yapacağı ve örgütün silah bırakmayı gündemine alacağı beklentisinin bulunduğunu anımsattı. 
 
BBC'nin, Türkçe yayınlarında yer verdiği haberde "Birçok gözlemciye göreyse, Norveç'in Oslo kentinde bazı örgüt liderleriyle Türk hükümetini temsil eden istihbarat görevlileri arasında sürdürülen görüşmelerin kesilmesi, kırılma noktasını oluşturuyor" denildi. 
 
Bu bağlamda BBC, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu'nun değerlendirmelerine de yer verdi. Bedirhanoğlu, şunları söyledi: 
"Ölenlerin yakınları da, o çocukları ölüme gönderenlerden hesap sorma vaziyetinde değil. Savaşa alışma durumu, her şeyi kanıksama var. Haftada 20-30 kişinin öldüğü ülkede hâlâ şenlikler düzenlenebiliyor, hâlâ düğünler var, hayat olağan seyrinde. Televizyonlar kapandıktan sonra insanlar gündelik hayatlarına devam edebiliyor." 
Bedirhanoğlu, Türk medyasında sızdırılan kayıtlara ve yaygın kanaate göre 14 Temmuz'da PKK'lıların Silvan'da 13 askeri öldürmesiyle kesilen görüşmelerin başarısızlığı konusunda "spekülasyonlar olduğunu ve herkesin birbirini suçladığını" belirterek sonrasındaki kanlı eylem ve çatışmaları "psikolojik üstünlük ve alan hâkimiyeti mücadelesi" olarak niteledi. 
GÜNSİAD Başkanı Bedirhanoğlu, 1,5 yıldır örgütle ilişki kanalları kapalı olan Öcalan'ın "çatışmaların sonlandırılması için girişimleri olabileceğini" de düşünüyor. 
 
Dokunulmazlıklar kaldırılır mı?
BBC, "dokunulmazlık kaldırılır mı?" sorusunu da sorduğu haberinde Meclis'in 1 Ekim'de açılacağını ve bazı AKP'lilere bakılırsa, gündeme ilk gelecek konulardan birinin, BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılarak yargı önüne çıkarılması olacağını da kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir