Tescil ettirdiği börülceye kaynanasının adını verdi

Prof. Dr. Aysun Pekşen, Karadeniz iklimine uygun börülce çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla 16 yıldır sürdürdüğü ıslah projesi sonucunda geliştirdiği börülceye kayınvalidesinin adını verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAMSUN - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, Karadeniz iklimine uygun börülce çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla 16 yıldır sürdürdüğü ıslah projesi sonucunda geliştirdiği ve tescil ettirdiği börülceye kayınvalidesinin adını verdi.
 
Prof. Dr. Aysun Pekşen, Karadeniz iklimine uygun börülce çeşitlerinin geliştirilmesi için 16 yıldır çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Börülce ıslah projesi ile Karadeniz Bölgesi'ndeki tüm yaş börülce popülasyonları içinden seçilerek ıslah edilen iki tür bitki geliştirdiklerini anlatan Pekşen, "Proje kapsamında 1996 yılandan beri deneme ve geliştirme çalışması yürüttük. 16 yıldır sürdürülen çalışma kapsamında iki farklı yeni tür geliştirdik" dedi.
Bugüne kadar kuru börülce çeşitleri geliştirildiğini ancak taze sebze olarak ilk defa iki tür geliştirdiklerini ifade eden Pekşen, şöyle devam etti:
"Üç yıl önce de Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak geliştirdiğimiz türleri tescil ettirdik. İlk türü, 2006 yılında hayatını kaybeden kayınvalidemin ismini vererek 'Reyhan' adı ile tescil ettirdik. Diğer yeni türü ise soyadımız olan 'Pekşen "adı ile tescil ettirdik"
 
"Yeni türler Karadeniz Bölgesi'nde yaygın hale getirilecek"
 
Tescil edilen "Reyhan" ve "Pekşen" taze börülce türlerinin Karadeniz Bölgesi'nde yaygınlaştırılacağını ifade eden Pekşen, Bafra ve Çarşamba Ovası'ndaki bazı çiftçilerin bu türlerin üretimini yaptıklarını ve bol ürün elde ettiklerini vurguladı.
Çiftçiler tarafından yetiştirilen Reyhan ve Pekşen börülce türlerinin, lezzet olarak tüketiciler tarafından da beğenildiğine işaret eden Prof. Dr. Aysun Pekşen, şunları kaydetti:
"Yeni tescil edilen börülceler verimlilik ve kalite bakımından oldukça iyi. Türkiye'nin mili çeşit listesinde yer alan börülce türü taze meyveleri ile insan beslenmesinde önemli bir yere sahip. Taze börülcede yüzde 15-20 oranında kuru madde, yüzde 80-85 oranında su mevcuttur, yağ miktarı düşüktür. Yüzde 15-20'lik oranındaki kuru maddenin içeriğinde protein vardır."
Börülcenin salatası ve yemeklerinin özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde sevilerek tüketildiğini ifade eden Pekşen, tescil edilen türlerin Karadeniz bölgesinde de yaygınlaştırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.