Teşvik bitiyor, Maraş'ı daha zor günler bekliyor
KAHRAMANMARAŞ'TAN / Ali ESKALEN
Tekstilde adından sıkça söz ettiren Kahramanmaraş, son yıllarda pazarda oluşan daralma ve Türkiye'deki üretim maliyetlerinin yüksek oluşundan kaynaklanan sıkıntılara rağmen inadına üretim yapmaya devam ediyor.
1983 yılından itibaren özellikle tekstil alanındaki gelişmesiyle göze batan Kahramanmaraş, artık tekstilde zorlu bir viraja girdi. Sıkça kullanıyoruz ama deyim yerindeyse Kahramanmaraş'ın kaderi yine "pamuk ipliğine bağlı" olarak zor da olsa şimdilik devam ediyor.
Ve teşvik bitiyor… Yıl sonunda bitecek olan teşvikle birlikte, Kahramanmaraş'ı daha da zor günler bekliyor.
Artan üretim maliyetleri, işi günden güne daha da çıkmaza sokuyor. Yıl başından bu yana elektrik fiyatlarındaki yaklaşık yüzde 80 oranındaki zamlar üretim yapan sanayici için kabustan başka bir şey değil. Bunun yanı sıra bir yılı aşkın bir süredir yaşanan likidite sıkıntısı ve vadelerin uzaması da sanayicinin en büyük sorunlarından bir tanesi. Bir de bunlara bankalardan daha önce kullanılan ve şimdiler de ise kullanılamayan kredileri de eklersek, vay sanayicinin haline demekten başka bir şey kalmıyor. Bu olumsuzlukların ardından Kahramanmaraşlı sanayici para kazanmak değil, ayakta kalmaya çalışıyor.
Sanayicinin aslında en büyük sıkıntılarından bir tanesi de yalnız bırakılmaları, üretim sektörünün üvey evlat muamelesi görmesi. Bazen yapılan açıklamalar nedeni ile hükümetin tekstil sektörünü gözden çıkarmış olduğunu düşünen Maraşlı tekstilci, kendini iyice çıkmazda hissediyor. Tabii bu sadece ilimizin değil, tüm Türkiye'deki tekstil sanayicilerimizin en büyük sorunlarından biri olarak görülüyor.
Unutmamak gerekir ki tüm sanayicilerimizin en büyük sıkıntısı, üretim maliyetlerinin yüksek oluşu ve rekabet ettikleri pazarlarda fiyat tutturamamalarıdır. Bu sorunları gidermeden ülkede üretim yapılması günden güne zora girecektir.
Teşşvik bitiyor. Şimdi ne olacak? Gündemin en önemli sorusu işte bu…