”TETAŞ'ın kararı bayram öncesinde belli olur”
Bakan Yıldız, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımı için açılan ihalede teklife ilişkin raporu dün TETAŞ'a gönderdiklerini duyurdu
İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımı için açılan ihalede teklife ilişkin raporu dün Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'ye (TETAŞ) gönderdiklerini duyurdu.
Bakan Yıldız, TETAŞ'ın kararının bayram öncesinde açıklanabileceğini söyledi.
"EPDK'nın 8. kuruluş yıldönümünde Petrol, LPG ve Doğalgaz piyasaları'' konulu konferansa girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Türk-Rus konsorsiyumunun verdiği teklifin geçerlilik süresinin 24 Kasım'da sona ereceğini ve bu tarihten önce kararın çıkacağını belirterek, "İhaleye teklif veren konsorsiyumun Rus ortağı bir görüşme talep etti, bayram öncesine bu görüşmeyi sıkıştırmaya çalışacağız" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Yıldız, TETAŞ'a yazdıkları yazıda herhangi bir talepte bulunulmadığını sadece yönetim kuruluna dosyanın iade edildiğini kaydederek, ihaleyi açan kurumun kararı kendisinin vereceğini bildirdi.
TETAŞ tarafından açılan nükleer santral ihalesine tek teklif Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport- Inter RAO - Park Teknik'ten oluşan konsorsiyum tarafından verilmişti. İhalede yapılan değerlendirmelerin sonuçlandırılamaması nedeniyle, teklifin geçerlilik süresi 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.
Doğal gaz ve elektrik zammı
Bakan Yıldız, 'Petrol, LPG ve Doğal Gaz Piyasaları-Ankara Zirvesi'nde yaptığı konuşmada ise, Doğal gaz ve elektrikte zam yapılacak söylemlerinin çıkış noktasının basın olduğunu ifaderek, ''(Zam yok) dediğimizde bunun basında yer alma yüzdesiyle, diyelim (yüzde 70 zam var) dememizin basında yer alma yüzdesinin çok farklı olduğunu gördük. Bu konuyu haber yapma uğruna kurban etmemek lazım. Bu konuda bütün sektörün, basın kuruluşlarının, kamunun ve vatandaşların hassas olması lazım'' diye konuştu.
Doğal gazın ısınmada olabildiği kadar kullanılması, fakat elektrik üretiminde kullanılmasında 4 - 5. sıralarda olmasından yana olduğunu kaydeden Enerji Bakanı, şu anda elektrik üretiminde, yüzde 50 olan doğal gaz payının 2020'lere kadar yüzde 25'lere inmesini arzu ettiklerini bildirdi.
Petrol Piyasası Yasa Tasarısı
Petrol Piyasası Yasa Tasarısı konusunda da görüşlerini aktaran Yıldız, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve bu tasarısının Türkiye'deki arama ve işletme faaliyetlerini artırıcı etkisi olması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin enerjide sürekli transit geçit ülkeyi olamayacağını, Türkiye'nin büyüklüğünün bunu kaldıramayacağını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
''Mutlaka tedarikle alakalı gerek yurt içindeki yapacağımız arama faaliyetlerinin, gerekse yurt dışında yapacağımız arama faaliyetlerinin artırılması lazım. Biz bu amaçla TPAO'ya 2008 yılında 417 milyon dolarlık fonun 2009 yılında 461 milyon dolara, önümüzdeki 2010 yılı için de 686 milyon dolara çıkacağını söylemeliyim. Türkiye'de varsa petrolün, varsa doğal gazın mutlaka çıkartılmasından yana olduğumuzu söylüyoruz. Buna da büyük önem veriyoruz''
Akaryakıt kaçakçılığı konusunda da daha hassas olunması gerektiğini söyleyen Taner Yıldız, kaçakçılığın bir gerekçesinin olmadığını kaydetti.
"Borsasız bir serbest piyasa olamaz"
Kurum olarak gündemlerindeki en önemli konularından bir tanesinin petrol borsasının kurulması olduğunu kaydeden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Burada sizlerle, borsasız bir serbest piyasanın olamayacağı düşüncemi paylaşmak isterim. Konu, Petrol Piyasası Kanunun hazırlık çalışmalarında da ele alınmıştır. Borsasın işleyişi için elzem olan 'mal karşılığı senet' oluşturulması amacıyla kullanılabilecek 'lisanslı depolama' faaliyetlerine ilişkin yasal altyapı kurulmuştur. Ürün çeşidinin yüzlerle ifade edildiği ve bazın ürün tanım güçlükleri yaşanan, tarım sektöründe Tarımda Lisanslı Depoculuk Kanunu ile getirilen açılımların, her birinin detaylı teknik düzenlemesi olan ve sayısı 30'u aşmayan akaryakıtlar için getirilememiş olması bir eksikliktir. Senet ihracatının sağlanması ile alıcı ve satıcının bir araya gelmesini sağlayan petrol borsasının oluşturulması sadece ülkemiz için değil, yakın çevremiz için de önemlidir.