The Daily neden kapandı

News Corp., büyük umutlarla yayınlanmaya başladığıve sadece iPad üzerinde okunabilen ilk gazete olan The Daily’yi, 15 Aralık itibari ile kapatacağını açıkladı. Peki, The Daily neden başarısız oldu?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Ali KARAKAYA

İSTANBUL - 2011 yılı Şubat ayında ‘ilk iPad gazetesi’ olarak sadece Amerika’da lanse edilen, geçtiğimiz Eylül’de İngiltere’deki AppStore’dan da indirilmeye başlanan The Daily’nin, çalışanlarının 3’te birinin işten çıkartılmasından sadece 6 ay sonra yayın hayatına son veriliyor.

Dünyanın en büyük medya gruplarından birisinin sahibi Rupert Murdoch, basılı yayıncılığı dönüştürmek ve dijital çağa uyarlamak için çıktığı yolda başarılı olamamış görünüyor. Ünlü medya patronu geçtiğimiz yıl İngiltere’deki dinleme skandalı sonrasında ise 1843’ten beri yayınlanan ve dünyada en çok satan İngilizce gazete olan News of the World’ü kapatmak zorunda kalmıştı.

Murdock, bu iş modelini uzun vadede sürdürebilmek için ihtiyaç duyulan okuyucu kitlesine ulaşmayı başaramadıklarını, The Daily’yi bu nedenle kapatmak zorunda kaldıklarını ve The Daily projesinden kazandıkları deneyimleri, şu anda yaptıkları işlere taşıyacaklarını söylüyor. Bu arada yapılan açıklamada The Daily’nin yazı işleri müdürü Jesse Angelo’nun yayıncı olarak The New York Post’ta çalışmaya devam edeceği ve The Daily çalışanlarının da, Murdock’ın sahibi olduğu diğer yayınlara kaydırılacakları belirtildi. Ancak yaklaşık 100 kişilik ekibin tamamının oiğer yayınlarda çalışmaya devam edip etmeyecekleri bilinmiyor. Dinleme skandalından hemen önce başlanan ‘ilk iPad gazetesi’ projesi ise başladığı günden beri zarar ediyordu. The Daily’nin aylık zararının 500 bin dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Çıkarılacak dersler

Ortada kesin bir gerçek varsa, o da The Daily’nin çok büyük bir zararla kapandığı. Geçtiğimiz Temmuz ayında açıklanan rakamlara göre The Daily’nin 100 bin abonesi vardı. Ancak buna rağmen Murdock, uzun vadede devam edebilmek için yeterli okuyucu sayısına ulaşamadık diyor. Peki, 100 bin abone ne anlama geliyor? Sadece iPad üzerinde ve yine sadece 2 ülkede yayınlanan dijital bir yayın için 100 bin abone çok mu az? The Daily’nin aylık abonelik bedeli 4 dolar, yıllık abone olanlar ise 40 dolar ödüyor. 100 bin abonenin hepsinin yıllık abone olduğunu varsaysak bile The Daily’nin yıllık kazancı 4 milyon dolar ediyor. Apple’ın bu ücretin yüzde 30’unu aldığını hesaplarsak geriye 3 milyon dolardan biraz fazla bir para kalıyor. Bu miktara yılık en iyi ihtimalle 1 milyon dolarlık bir reklam geliri eklersek (geleneksel medyanın hala reklam gelirlerinin çok büyük bir bölümünü elde ettiğine dair bir analizi burada (bit.ly/QDMWhm) bulabilirsiniz) sonuçta yine 4 milyon dolarlık gelir elde ediyoruz. Biz iyimser olalım ve The Daily’nin yıllık 5 milyon dolarlık bir geliri olduğunu varsayalım. (TNW’nun tahmini yıllık 9 milyon dolar gelir.)

25 milyon $’lık maliyet

[PAGE]

25 milyon $’lık maliyet

30 milyon dolar yatırımla başlayan The Daily projesinin masrafları ise çok yüksek: Haftalık yaklaşık yarım milyon dolar! Yani The Dily’nin sadece masrafları karşılayabilmek için aylık 4 dolar ödeyen 500 bin abonesi olması gerekiyordu. Murdock’ın yeteri kadar ‘geniş kitle’lere ulaşamadık darken ne demek istediğini bu hesapla daha iyi anlayabiliriz. Yıllık 25 milyon dolarlık bir maliyetten söz ediyoruz. (New York Times, The Daily’nin geçtiğimiz yıl 30 milyon dolar zarar ettiğini tahmin ediyor.) Bu maliyetin en büyük nedenlerinden birisi, dijital ortamda yayınlanan The Daily’nin geleneksel bir gazete mantığıyla çıkarılmaya çalışılması oldu. Ekip basılı bir gazete çıkarıyormuş gibi gazeteyi hazırladı, (elbette multimedia içerikleri unutmamak lazım) tek fark olarak gazete basılmadı, iPad üzerinden yayınlandı. Yani, basılı bir yayının internet sitesi hazırlanıyormuş gibi bir strateji takip edildi. Biraz daha farklı düşünülebilse 25 milyon dolarlık maliyet çok daha aşağıya çekilebilirdi. The Daily’in en büyük handikabı sadece iPad platformu üzerinden yayın yapıyor olması idi. Yayının bir web sürümü veya Andoid versiyonunun bulunmaması, ayrıca sadece iki ülkede satılması abone sayısının yükseltilememesinin bir diğer nedeni oldu. İlk iPad gazetesinin bir diğer dezavantajını ise Routers’dan Felix Salmon anlatıyor: “Her bir sayıyı tamamen indirmeden okuyamıyorsunuz, ve bu işlem hızlı bir wi-fi bağlantısına sahip olsanız bile uzun zaman alıyor. Yüksek boyutlu PDF sayfaları üzerinde arama yapamıyorsunuz, üstelik sayfalar arasında akıcı şekilde geçiş yapmak çok zor. Ancak bu sadece The Daily’nin değil, başka bir platforma uyum sağlamak zorunda kalan tüm uygulamaların ortak sorunu.”

Kısacası, The Daily online içerik satma denemesinde yolda kaldı. Bu başarısızlığın arkasında, yapılan eski model haber üretimini süsleyerek tablet üzerinden satmaya çalışmak olduğu kadar, çok yüksek maliyetli yanlış iş modeli takip etmek de var. Ancak sonuçta The Daily projesinden kazanılan tecrübe sadece Murdock için değil birçok yayıncı için çok önemli. Belki The Daily’nin başarısızlığı sonrakilerin başarısını sağlayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir