THY, Avrupa'nın en iyisi seçildi

Türk Hava Yolları Skytrax şirketi tarafından "Avrupa'nın En İyi Havayolu" seçildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin "Avrupa'nın En İyi Havayolu" seçildiğini belirterek, "Bu bizim için onur verici. Biz Avrupa'yı geçebileceğimizi göstermiş olduk. Aslında Avrupa'yı geçen ilk Türk şirketiyiz" dedi.

Kotil, yaptığı açıklamada, havacılık endüstrisinin "Oscar"ları olarak adlandırılan ve dünyada 18,8 milyon yolcunun katıldığı anket sonucu Skytrax şirketi tarafından "Avrupa'nın En İyi Havayolu (Best Airlines Europe)" seçildiklerini kaydetti.

THY'nin, Comfort Class koltuğunda "En İyi Premium Ekonomi Koltuğu" ve "Güney Avrupa'nın En İyi Havayolu" ödüllerini de kazanarak kalitelerinin bu yıl tam olarak tescillendiğini belirten Kotil, geçen yıl da Skytrax'tan  "Güney Avrupa'nın En İyi Havayolu" ödülünü aldıklarını hatırlattı.

Kotil, "Geçen yıl bu ödülü aldığımızda Güney Avrupa 'Southern' kelimesini sileceğiz demiştim. Southern kelimesi bu yıl silindi ve 'Best Airlines Europe' olduk. Yani 'Avrupa'nın En İyi Havayolu' seçildik. Bu bizim için onur verici. Sektörü temsil eden bir Türk markası ilk olarak Avrupa'da 'en iyi' seçildi. Gönül ister ki Türkiye, Avrupa'da her konuda 'en iyi' olsun" diye konuştu.

Skytrax şirketinin, dünyada seyahat eden 18,8 milyon yolcuya "Avrupa'da en çok beğendiğiniz havayolu hangisi" sorusunu sorarak verilen cevaplarla THY'nin birinci seçildiğine dikkat çeken Kotil, şöyle devam etti:

"Bu beğenide kabin içi servisin, kabin personelinin güler yüzünün etkisi var, uçakların yeni olmasının, koltukların en iyi olmasının etkisi var. İstanbul'un mesafesinin Avrupa'ya 3 saat olması ve transfer yolcularının yorulmamasının etkisi var. Network ağımızın çok büyük olup, bu network üzerinden yolcunun kısa bir bekleyişle yoluna devam etmesinin etkisi var" dedi.

Hedef 150 milyar dolar

THY'nin, 10 yıl öncesine kadar yalnızca Türk vatandaşlarını taşıyan mütevazı bir havayolu şirketi olarak bilindiğini ifade eden Kotil, şunları kaydetti:

"Avrupa çok büyük bir pazar ve dünya havacılığının yaklaşık yüzde 35'ini oluşturuyor. Bu da 150 milyar dolar demek. Avrupa'daki havayollarının cirosu 150 milyar dolar. Bu yıl bizim planladığımız ciro 7,5 milyar dolar. Geçen yıl 6 milyar dolar oldu. Dolayısıyla kocaman, dev bir Avrupa pazarından hala biz çok az bir pay alıyoruz. Dolayısıyla 'En İyi Havayolu' seçilmekle daha çok Avrupalı bizi tercih edecek. Türkiye'ye gelirken zaten bizi tercih ediyorlar. Şimdi transfer yolcu olarak İstanbul üzerinden Orta Doğu'ya, Orta Asya'ya, Uzak Doğu'ya ulaşan bir havayolu olarak tercih edecekler. Gelirin çoğu, bilet satışlarımızın yüzde 30'u Avrupa'dan, yani 6 milyar doların yüzde 30'u Avrupalı yolcudan elde ediliyor. Almanya'nın 9 kentine uçuyoruz ve haftada 250 sefer yapıyoruz. Fransa'nın 4, İspanya'nın 4, İngiltere'nin 3, İtalya'nın da gelecek hafta 7. kentine uçacağız. Bu bize Avrupalı yolcuları Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Uzak Doğu'ya transferini İstanbul'dan yapma fırsatı veriyor. Bu yapıyı 2003'ten itibaren kurduk. Avrupalı yolcuları THY ile uçmaya ikna etmek için en büyük problemimiz kaliteydi. 2003 sonrası yaptığımız projeler, sonunda bizi Avrupa'nın en iyi havayolu yaptı."

Bu konularda ilginizi çekebilir