Ticari e-iletiler 'çat kapı' yapamayacak

'E- Ticaret' taslağı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Ticari elektronik iletiler, alıcı onayı olmadan gönderilemeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  – Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nın TBMM'ye sunulmak üzere Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildiğini açıkladı.

Denetleme yetkisinin Sanayi Bakanlığı'na veren tasarı, elektronik ortamda yapılan alışverişlerde sözleşme şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacak düzenleme getiriyor. Ticari iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgilerin sunulması zorunlu hale getirecek olan tasarı, kısa mesaj ve elektronik posta gibi araçlarla kişilerin adreslerine gönderilen ticari elektronik iletileri, alıcıların onayını önceden almaksızın gönderilmesini engelleyecek. Alıcılar diledikleri zaman hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, edilen elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun tasarısı ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Ergün açıklamasında, Adalet Bakanlığı'nın koordinasyonunda Bakanlığın da katkılarıyla hazırlanan, düzenleme ve denetleme yetkisine sahip ilgili Bakanlık olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın belirlendiği “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı”nın TBMM'ye sunulmak üzere Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildiğini bildirdi.

e-ticaret yaygınlaşacak

Tasarıyla ticari iletişimi, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri, elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülükleri ile uygulanacak yaptırımları düzenlemeyi amaçlandığını belirten Bakan Ergün, “Tasarıyla elektronik ticaretin yaygınlaştırılması, tüketiciler ile elektronik ortamda işlem yapanların korunmasının amaçlandığını vurguladı.

Belirten tasarıya göre özellikle internet üzerinden yapılan ticari faaliyetlerin daha güvenli ve şeffaf bir şekilde yapılması, her geçen gün gelişen ve değişim gösteren elektronik ticaretin ülkemizin ekonomik gelişmesine daha da ivme kazandırması tasarıyla ticari iletişimin, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmelerin ve elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerinin ve uygulanacak yaptırımların düzenlendiğini belirten Bakan Ergün, “Elektronik ticaretin yaygınlaştırılması, tüketiciler ile elektronik ortamda işlem yapanların korunmasının amaçlandığını tasarıya göre özellikle internet üzerinden yapılan ticari faaliyetlerin daha güvenli ve şeffaf bir şekilde yapılması, her geçen gün gelişen ve değişim gösteren elektronik ticaretin ülkemizin ekonomik gelişmesine daha da ivme kazandırması hedeflenmektedir” dedi.

Sözleşme şartları alıcı tarafından açıkça görülecek

Kanun Tasarısıyla getirilen düzenlemeler şöyle:

-Elektronik ortamda mal ve hizmet sunanlar, alıcı tarafından ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek toplam bedel de dahil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacak.

-Ticari iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgilerin sunulması zorunlu hale gelecek.

-İndirim, hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların bu niteliği açıkça belirlenecek, bunlara katılımın ve faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilecek, bu şartlar açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılır olacak.

-Kısa mesaj ve elektronik posta gibi araçlarla kişilerin adreslerine gönderilen ticari elektronik iletiler, alıcıların onayını önceden almaksızın gönderilemeyecek, ayrıca alıcılar diledikleri zaman hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek,

-Hizmet sağlayıcılar, yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumlu olacak, kişisel verileri ilgili kişinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletemeyecek ve başka amaçlarla kullanamayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir