TİKA'nın Cibuti 'Ulusal Tarım Master Planı' uygulamada

Proje, gıda güvenliğine ulaşmak için gıda üretimini ve üretkenliğini artırmayı, nüfusun sosyo-ekonomik refahına katkı sağlamış bir tarım sektörünü oluşturmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olarak nitelenen Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) hazırladığı, Cibuti Cumhuriyeti "Ulusal Tarım Master Planı"nın yetkili makamlara teslim edildiği ve uygulamaya konulduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Türk uzmanların hazırladığı plan 2 yılda tamamlandı. Refah, sosyo-ekonomik eşitlik, çevreye duyarlılık ve katılımcı yaklaşım ilkeleri doğrultusunda hazırlanan ve Cibuti ekonomisi için önem taşıyan bu projenin, gıda güvenliğine ulaşmak için gıda üretimini ve üretkenliğini artırmayı, nüfusun sosyo-ekonomik refahına katkı sağlamış bir tarım sektörünü oluşturmayı hedeflediği belirtildi.

TİKA uzmanları, Afrika'da ilk olarak uygulanan ve tarım sektörünün, doğal kaynakların planlamasını açıklayan Cibuti Tarım Master Planı'nın, tarım sektörünün ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkısını artırmayı ve bu sektörün kaynaklarının en etkili biçimde değerlendirilmesini amaçladığını kaydettiler.

Hazırlanan planın su, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve balıkçılık alanlarında öngörülen, gerçekleşmekte veya gerçekleşmiş olan sektörle ilgili programları, stratejileri, planları kapsadığı, müteşebbisler ile donör kuruluşlara dış yardımlar konusunda gerçekçi bilgiler sunduğu ifade edildi.

Cibuti'ye 3 balıkçı teknesi

Bu arada, TİKA Afrika Tarımsal Kalkınma Programı kapsamında Cibuti için balıkçılığın diğer sektörlerin yanında öncelikli geçim kaynağı olduğunun tespit edildiği, TİKA'nın Master Plan Çalışmaları ile sektör sorunlarının ortaya çıkarıldığı, balıkçılık sektörünün temel eksiğinin eğitim ve ekipman olduğu belirlenerek, projeler geliştirildiği kaydedildi.

Bu çerçevede, 12-15 metre uzunluğunda, 4-4,5 metre eninde, azami hızı 12 deniz mili olan tam teşekküllü 3 balıkçı teknesinin Türkiye'de üretilerek Cibuti'ye gönderildiği bildirildi. Bu konudaki eğitimlerin Türkiye ve Cibuti'ye verildiği ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir