TİM: İhracatın finansmanına verilen destek önemli katkı yapacak

TİM Başkanı Büyükekşi, "Türkiye ekonomisinin arkasındaki itici güç olan ihracatçıların finansmanına verilen desteğin önemi büyük" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın ihracatçılara yönelik ihracat reeskont kredilerinin limitinin 6 milyar dolardan 12 milyar dolara yükseltilmesini ve vadelerin uzatılmasını son derece olumlu bulduklarını, Türkiye ekonomisinin arkasındaki itici güç olan ihracatçıların finansmanına verilen desteğin öneminin büyük olduğunu belirtti.

TİM açıklamasına göre Büyükekşi, dünya ekonomilerinin uzun süredir ciddi anlamda türbülans yaşadığını kaydetti.

Yaşanan karmaşada dünya dış ticaretinin de olumsuz etkilenmeye devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi, "Yılın ilk 5 ayında kesinleşen verilere göre Çin hariç dünyanın 69 büyük ekonomisinin ihracatı yüzde 1,5 düştü. Biz bu olumsuz tabloya rağmen ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz. Böylesine zorlu bir dönemde, ihracatçıya verilecek her türlü desteğin çok büyük anlamı var. Çünkü ihracatçı eğilim anketlerimizin neticelerinin de sergilediği üzere, ihracatçılarımızın finansman talebi gün geçtikçe artıyor. Buradaki oran 2010'un başında yüzde 29 mertebesinde iken, 2013 ikinci çeyrekte yüzde 42 olarak gerçekleşti, 2013 3. çeyrekte ise yüzde 45 olarak öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Bu paralelde ihracatın finansmanına yönelik desteklerin azami önem taşıdığına işaret eden Büyükekşi, ihracatçı eğilim anketlerinde ihracatçıların finansman konusunda sıkıntı yaşadığını gördüklerini, bu sıkıntıların aşılması amacıyla TİM olarak çok boyutlu temaslarda bulunduklarını ifade etti.

Bu temasları sonrasında Merkez Bankası'nın ihracatçılara Eximbank aracılığıyla sağlanan reeskont kredilerinin limitini 2 katına çıkarma kararı aldığını anımsatan Büyükekşi, açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankası'nca ihracatçılara kullandırılmakta olan ihracat reeskont kredilerinin limiti 6 milyar dolarından 12 milyar dolara yükseltildi. Söz konusu limitin 11 milyar dolarlık kısmı Türk Eximbank'a, 1 milyar ABD dolarlık kısmı ise diğer ticari bankalara tahsis edildi. Ayrıca dış ticaret sermaye şirketleri için 120 milyon dolar olan firma limitinin 240 milyon dolara, diğer ihracatçı firmalarımız için ise 90 milyon dolar olan limitin 180 milyon dolara yükseltilmesini de devrim niteliğinde kararlar olarak görüyoruz."

Ayrıca BDDK'nın da KOBİ ve ihracatçı firmalara yönelik kredilere ayrılan karşılıkların indirilmesine karar verdiğini hatırlatan Büyükekşi, "BDDK, genel karşılık oranlarını ihracat kredilerinde yüzde 1'den yüzde 0'a, KOBİ kredilerinde ise yüzde 1'den yüzde 0,5'e indirdi. Böylece ihracat kredilerine ayrılan karşılıkların düşmesiyle birlikte, ihracat kredilerinin maliyeti gerileyecek. Bu durum da ihracatçılarımızın finansman koşullarının iyileşmesini ve finansman maliyetlerinin düşürülmesini sağlayacak" değerlendirmesini yaptı.

İhracatçılara verilen kredilerin vadesinin uzatılmasının da son derece önem taşıdığına işaret eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Bu sayede ihracatçılarımız daha uygun vadede kredili mal satma imkanına sahip olacak. İhracat kredi limitlerinin artması, karşılık oranlarının düşmesi ve vadelerin uzaması, ihracat hedeflerimize ulaşmada bizlere önemli kolaylıklar sağlayacak. İhracatçılarımızın haklı taleplerini ortaya koyduğumuz bu temasların sonuç vermesinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. İhracatçılarımıza destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyoruz."