TİM: IMF anlaşmasının yapacağı baskı bizi endişelendiriyor
TİM Başkanı Büyükekşi, "Düşük kur, güçlü TL konusunda endişelerimiz var. 'İhracatın kur baskısıyla karşılaşmaması için önlemler alalım" dedi
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, IMF anlaşmasının sıcak para ve döviz üzerine yapacağı baskının, kendilerini endişelendirdiğini söyledi.
Büyükekşi, ihracatta 2009 yılı değerlendirmesi yaptığı ve 2010 yılına ilişkin öngörülerini paylaştığı basın toplantısında, 2009'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül liderliğinde 10, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 5 ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan liderliğinde 14 ülkeye ziyaret düzenlediklerini, yurt içinde de Türkiye'ye gelen heyetlerle iş forumları ve görüşme yaptıklarını anlattı.
Türkiye'nin 2023 ihracat stratejisi projesinin makro kısmı konusunda yapılan çalışmalarda oluşturulan senaryolara ilişkin bilgi veren Büyükekşi, 15 yıl içerisinde dünya ticaretinde 34,5 trilyon dolarlık dış ticaretin baz alınması durumunda, Türkiye'nin bundan yüzde 1,5'lik pay alarak, 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabileceğini belirtti.
Büyükekşi, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için oluşturulması gereken strateji ve yol haritasına değinirken, her ülke ve sektör için ne kadarlık ihracat yapılması gerektiğini belirlediklerini ifade etti.
Otomotiv sektörü ihracatı 2008 yılında 22 milyar dolar iken, dünya otomotiv ihracatının 1,1 trilyon dolar ve Türkiye'nin buradan aldığı payın yüzde 2 olduğu örneğini veren Büyükekşi, oluşturulan senaryoda 2023 yılında 2,2 trilyon dolarlık dünya pazarında, yüzde 2'lik pay için 44 milyar dolarlık ihracat yapmak gerekeceğini söyledi.
Büyükekşi, makro çalışmanın 23 sektörü içerdiğini ve çalışma tamamlandığında her sektör için ayrı kitapçık yapılacağını bildirerek, 500 milyar doların bir simge olduğunu, kendilerinin bu yolda ne yapılması gerektiğini sorguladıklarının ve yol haritası çıkardıklarının altını çizdi.
Projenin her yıl mutlaka revize edileceğini vurgulayan Büyükekşi, "Proje bittiğinde ihracatın GSMH'dan aldığı payın yüzde 25 olmasını hedefliyoruz" dedi.
"İhracata dayalı, yabancı sermaye istiyoruz"
Büyükekşi, 2009'da 12 ilin 1 milyar doları geçtiğini ve 12 ilin ihracatının, toplam ihracatın yüzde 89'unu oluşturduğunu kaydederek, İstanbul'un payının ilk kez yüzde 50'nin altına düştüğüne dikkati çekti.
2009'u 26 il pozitif ihracat artışıyla kapatırken, 55 ilin ihracatının gerilediğine değinen Büyükekşi, en fazla ihracat artışı yaşanan illere bakıldığında Doğu ve Güneydoğu illerinin yüksekliğine işaret etti.
Büyükekşi, geçen yıl 14 şirket 1 milyar dolar sınırını geçerken, bu yıl bu rakamın 8 şirkete düştüğünü kaydetti.
Otomotiv sektörünün en fazla ihracatı Fransa'ya yaptığına ve Fransa'ya ihracatın yüzde 3 arttığına değinen Büyükekşi, "Yatırım yapılırken ihracata dayalı, sanayiye dayalı yabancı sermaye istiyoruz" dedi.
"Umutluyuz ama endişelerimiz var"
TİM Başkanı Büyükekşi, 2010 yılında ihracat hedefini 111 milyar dolar olarak belirlediklerini hatırlatarak, "Umutluyuz ama birtakım endişelerimiz var" dedi. Mehmet Büyükekşi endişelerini, "IMF anlaşması ve getireceği riskler", "Merkez Bankası'nın Türk Lirasının istikrarı yerine enflasyon meselesini daha çok önemsemesi" olarak sıraladı.
IMF ve Merkez Bankası ile bir problemleri bulunmadığını, ortaya çıkan sonuçlardan rahatsız olduklarını ifade eden Büyükekşi, "IMF anlaşmasının sıcak para ve döviz üzerine yapacağı baskı bizi endişelendiriyor. Düşük kur, güçlü TL konusunda endişelerimiz var. 'İhracatın kur baskısıyla karşılaşmaması için önlemler alalım' diyoruz" şeklinde konuştu.
Büyükekşi, "111 milyar dolarlık hedefimizin arkasında duruyoruz, ama endişelerimizi dile getiriyoruz" dedi.