TİM: Sanayi üretimi, pozitif büyüme beklentimizi destekliyor
Büyükekşi, "Türkiye sanayi üretiminde artışını ve büyümesini yine ihracat artışı ile sağlayacaktır" dedi.
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin en kötüyü geride bıraktığını ve bir iyileşme yaşandığını belirterek, önümüzdeki dönemde de ihracatın, sanayi üretiminin, istihdamın ve büyümenin artacağını öngördüklerini bildirdi.
Büyükekşi, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) bugün açıkladığı 2009 Ekim Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada TÜİK tarafından aylık olarak açıklanan Sanayi Üretim Endeksi ile TİM'in açıkladığı aylık ihracat kayıt rakamları arasında doğrudan bir ilişkinin olduğunu belirtti.
Ekim ayında ilk defa ihracat artışı sağlandığına dikkati çeken Büyükekşi, bir önceki yılın ekim ayına göre yüzde 4,6 ve bir önceki aya göre yüzde 18,6'lık ihracat artışını, "kriz sonrasında bir dönüm noktası" olarak değerlendirdiklerini hatırlattı.
Sanayi Üretim Endeksi'nin de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 ve bir önceki aya göre de yüzde 13,7 arttığını dile getiren Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Bizim 1 Kasım'da açıkladığımız çıkışın, TÜİK Sanayi Üretim Endeksi ile desteklendiğini de görüyoruz. İhracat kayıt rakamları ekonomideki gelişmelerin pusulası konumundadır. Türkiye ekonomisindeki iyileşme sürmektedir. Kasım ayında da ihracat artışı sağladık. 2009 yılının son çeyreğinde pozitif büyüme beklediğimizi ifade etmiştik. Açıklanan veriler de bizim bu yöndeki beklentimizi desteklemektedir. Türkiye en kötüyü geride bıraktı, bir iyileşme yaşanıyor, önümüzdeki dönemde de ihracatın, sanayi üretiminin, istihdamın ve büyümenin artacağını öngörüyoruz.
"Sanayi üretiminde büyüme yine ihracat artışıyla sağlayacak"
Önemsediğimiz önemli bir gelişme de, ana sanayi grupları içerisinde en yüksek artışın yüzde 11 ile ara malı imalatında görülmesidir. TİM olarak, krizin başından beri cari açık sorunun çözülmesi için ara malı üretimini yurt içinde geliştirmemiz gerektiğini, krizin bu konuda bir fırsat olduğunu ifade ettik.
Bu bağlamda, kur düzeltmesiyle gelen bu krizin bir fırsat olarak görülmesi mümkündür. Zira kur düzeltmesi ile daha önceki dönemde dışarıya kaçan bir miktar üretimin içeriye dönebileceğini görmüş olduk.
Sanayi üretim artışını sürekli ve istikrarlı kılmanın en önemli unsurunun ve aracının ihracat artışı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye sanayi üretiminde artışını ve büyümesini yine ihracat artışı ile sağlayacaktır. Önceki dönemlerden farklı olarak, ithal girdi yerine bunu yerli üretim ile yapmamız gerekiyor. Burada da en kritik faktör, rekabetçi kur desteğidir."