TL'de seçim belirsizliği ve terör fiyatlaması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Tuncay Turşucu İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

TL’deki değer kaybı bugün belirgin bir şekilde öne çıkıyor. Gelişen ülke para birimlerine bakıldığında bugün için TL’de negatif ayrışma görülebilir. Bunda iki etken sıralanabilir. 

Birincisi koalisyon görüşmeleri ile ilgili olarak erken seçim olasılığının geçen haftalara kıyasla bir miktar daha yükselmiş olması. İkincisi ise öğlen Şanlıurfa’dan gelen patlama haberi. Güne baskılı başlayan piyasalar bu haber ile iyice kırılgan bir yapıya bürünmüş görünüyor. 

USDTRY’de 2.64 seviyelerinden başlayan yükseliş 2.70 direncine doğru ilerliyor. 2.70 seviyesinin geçilmesi oynaklık içerisinde bakıldığında muhtemel olabilir. Ancak erken seçimin gündeme daha ağırlıklı bir şekilde gelmesi durumunda ise 2.74 direnci test edilebilir ve hatta yeniden 2.82 seviyesindeki rekor seviye zorlanabilir. 

Erken seçimin TL’yi daha fazla zayıflatması beklenebilir. Terör haberinin piyasaları oldukça olumsuz etkilediği net bir şekilde görülüyor. İkinci seans BIST 100 endeksi satıcılı balarken, TL’deki değer kaybı haberle birlikte yükselmiş durumda. Tahvil faizleri ise yüzde 9.68 seviyesine yükseldi. 

Haberin etkisi piyasalarda şok etkisi yarattı ve fiyatlamalar bir miktar daha devam edebilir sonrasında düzeltmeler gelebilir. Ancak TL’deki değer kaybının kalıcı olması siyaset sahnesindeki gelişmelere daha fazla bağlı durumda. Bu cümleyi kurarken elbette daha fazla terör gelişmesinin olmayacağını diliyoruz. Aksi halde piyasalarda ciddi dalgalanmalar oluşabilir. 

USDTRY kısa vadeli grafik

tttttt-001.jpg

Gelişen ülke para birimlerinin ABD Doları'na karşı performansı, Haziran başından bugüne %

aaaaaa-003.jpg