TL'nin simgesi yabancı basında da yankı buldu

Wall Street Journal, sembolün Türkiye'nin dünyanın başlıca ekonomilerinden biri olma iddiasını yansıttığını, Financial Times ise Ankara'nın ekonomi ve diplomasideki özgüvenin artık Türk lirasını da kapsadığı yorumunu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
NEW YORK/LONDRA - Yeni Türk lirası sembolünün görkemli bir törenle açılması yabancı basında da yankılandı. Wall Street Journal, sembolün Türkiye'nin dünyanın başlıca ekonomilerinden biri olma iddiasını yansıttığını ileri sürerken, Financial Times, Ankara'nın ekonomi ve diplomasideki özgüvenin artık Türk lirasını da kapsadığını yazdı. 
ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "On yıllarca güvenli liman ifadesi, Türk lirasıyla bağlantılı bir ifade değildi" diye yazarak, "lira markası"nın ancak son yıllarda ekonomik bir varlık olarak görülmeye başladığını belirtti. 
Yeni semboldeki T figürünün bir geminin çapasına benzeten gazete, yeni sembolün lanse edilmesinin aynı zamanda Türkiye'nin dünyanın başlıca ekonomilerinden biri olma yönündeki iddialı hırsını yansıttığı yorumunu yaptı. 
WSJ, herkesin yeni sembolü memnuniyetle karşılamadığını vurgulayarak, CHP'nin yeni sembolün Başbakanın adının baş harflerinden yapıldığını söyleyerek, bankaların hükümetten bağımsızlığı konusunda soru işaretlerini dile getirdiğini kaydetti. 
Buna karşın Türk ekonomisi için hala risklerin devam ettiğini öne süren WSJ, 2011'deki büyümeye rağmen, liranın değer kaybettiği, Türkiye'nin yapısal dengesizliklerinin sürdüğü, hızlı yükselen petrol fiyatlarının enerji ithalatına çok bağımlı olan bir ekonomi için yeni bir tehlike oluşturduğunu kaydetti. 
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise, "Türkiye para birimi için yeni bir sembol seçti ve ülkenin başbakanı, vakit kaybetmeden bunu ülkesinin dünya sahnesinde yükselmesine bağladı" diye yazarak, Ankara'nın daha önce ender rastlanan bir biçimde hem ekonomi hem de diplomasideki özgüven duyduğunu ve bu özgüvenin Türk lirasını da kapsadığı yorumunu yaptı. 
Gazete, bir anlamda yeni logonun Türkiye'nin yaptığı genel hamlesinin bir parçası olduğunu kaydederken, Türkiye'nin cari işlemler açığı gibi bazı alanlarda hala "kırılgan" gibi göründüğünü belirtti. 
(ANKA) 
Bu konularda ilginizi çekebilir