TMMOB suç duyurusunda bulundu

TMMOB Mimarlar Odası, Haydarpaşa Garı'nda meydana gelen yangında ihmali olanlarla ilgili suç duyurusunda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, tarihi Haydarpaşa Garı'nda meydana gelen yangında ihmali olanlarla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Sami Yılmaztürk, avukat Can Atalay ile geldiği Kadıköy Adliyesinde, Haydarpaşa Garı'ndaki yangının kasıtlı bir eylem sonucu meydana gelmiş olması  dahil olmak üzere "görevi ihmal", "görevi kötüye kullanma" ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca soruşturma yürütülerek sorumlular hakkında dava açılması talebini içeren suç duyurusu dilekçelerini Cumhuriyet Savcısı Selahattin Aydoğdu'ya iletti.

Yılmaztürk, adliyeden çıkarken yaptığı açıklamada, mimari ve yapımı dolayısıyla dünya endüstri mirasının nadide örneklerinden olan Haydarpaşa Garı'nın çatısını tamamen tahrip eden, yapıda ciddi hasarlar oluşturan yangının başlama saatinin 14.30 olduğunu ancak yetkililerce bir saat sonrasının gösterildiğini iddia ederek, "Bu açıklama yangına yapılan yetersiz ve geç müdahalenin bir mazereti olarak mı kullanılmaktadır?" dedi.

Dilekçede, 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 11 yıl geçmiş olmasına rağmen her gün on binlerce kişinin kullandığı lojistik, stratejik önem taşıyan bu nedenle de her türlü afet sırası ve sonrasında işlevini devam ettirmek durumunda olan Haydarpaşa Garı'nda bugüne kadar deprem, yangın gibi durumlar için acil durum önleme ve müdahale yöntemlerine yönelik tedbir alınmadığına ilişkin görüşlere yer verdiklerini belirten Yılmaztürk, garda bulunması gereken söndürme tüplerinin yangından sonra getirildiğini ileri sürdü.

Yılmaztürk, devlet dairelerinde mesai saatleri dışında kimsenin çalışmadığını kaydederek, "Haydarpaşa Garı'nda özellikle de yangından bir gün önce mesai bitimi itibariyle saat 01.30'a kadar kimler çalışmıştır? Tadilat niçin mesai saatleri dışında sürdürülmektedir? Kimler talimat vermiştir? Tadilat sırasında TCDD adına yetkili kontrol elemanı bulundurulmakta mıydı?" gibi soruların da dilekçede yer aldığını söyledi.

Sami Yılmaztürk, tadilat yapmakta olan firmanın birinci grup eski bir eserde tanımlanan basit onarımı yapabilecek olduğuna dair yeterlilik ve referansları olup olmadığının bilinmediğini belirtti.

Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Henüz yangın sürerken, 'izolasyondan yangın çıkmış olabilir' diye açıklama yapan yetkililer kimlerdir ve bu tespitleri hangi teknik incelemeye dayanmaktadır? Tarihi Haydarpaşa Garı ve bağlantılı kentsel alanlar ile ilgili uzun süredir kamu yararına ve hukuka aykırı projelerin olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, tarafınızdan sürdürülen 'tarihi Haydarpaşa Garı yangını' soruşturmasının tüm olasılıkları da göz önünde bulundurularak yangının kasıtlı bir eylem sonucu meydana gelmiş olması dahil olmak üzere, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65'inci maddesi bağlamında soruşturma yapılmasını, sorumlular hakkında kamu davası açılmasını talep ederiz."

Haydarpaşa'ya kamera alınacak

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) Haydarpaşa Liman İşletme Müdürlüğü, mevcut kamera güvenlik sistemine ilave olarak 12 adet kamera alımı ve çalışır vaziyette teslimini yaptırmak üzere ihale açtı.

İhale, 15 Aralık 2010 tarihinde saat 15.00'de açık ihale usulü ile Haydarpaşa Liman İşletmesi Mal ve Hizmet Alımları Komisyonunda açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek.

İhalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirlenecek.

Sadece yerli isteklilerin katılabileceği ihalede şartname, Alım Satım ve İhale Komisyonu Bürosundan satın alınabilecek.

Şartnameye göre hazırlanacak olan teklif mektupları ihale günü ihale saatine kadar Haydarpaşa Liman İşletmesi Müdürlüğü Mal ve Hizmet Alımları Komisyonuna götürü bedel üzerinden verilecek.

Buna göre ihale sonucu, üzerine ihale yapılan istekliyle toplam bedel üzerinden götürü bedel sözleşme imzalanacak.

Söz konusu ihalede katılımcılar teklif ettikleri bedelin yüzde 3'ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat verecekler.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir