TMMOB'den AB'nin bor kararına tepki
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Türkiye aleyhine alınan kararın yeterince araştırılmadan alındığını bildirdi
ANKARA - Avrupa Birliğinin, dünya bor rezervlerinin yüzde 70'inden fazlasına sahip olan Türkiye'nin tüm itirazlarına rağmen, boru "üremeye olumsuz etkili toksik madde" listesine almasına yönelik tepkiler sürüyor.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da AB'nin bu kararını haksız bulduklarını belirterek, Türkiye aleyhine alınan bu kararın yeterince araştırılmadan alındığını ve yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
Dünya Madenciler Kongresi Türk Milli Komitesi Başkanı Rifat Kont da Avrupa Birliğinin bu kararının "bu bir ticari oyundur" şeklinde yorumlayarak, Borun bugünkü normal kullanım şekliyle insan sağlığına kesinlikle zarar vermeyeceğini söyledi.
Borun, ancak bardak bardak içildiğinde insan sağlığına zarar verebileceğini savunan Kont, İsveç;de bir laboratuvarda fareye enjekte edilerek yapılan bir deneyin, inan sağlığına zarar verebilecek ölçülere çekilmesini de "manidar" bulunduğunu kaydetti.
Maden mühendisleri odasının görüşü
AB'nin aldığı kararın yeniden gözden geçirilmesini beklediklerini belirten Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun da insan ve insan sağlığı söz konusu olduğunda belli kısıtlamalar ve hassasiyetlerin doğal karşılanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Ancak bu çalışmalar bilimsel temellere dayanmalıdır. Yeterince araştırma yapılmadan verilecek kararların, bilimsellikten çok değişik önceliklere göre verilebileceği de göz ardı edilmemelidir."
Torun, Türkiye'nin en önemli doğal kaynağı olan bor madenlerinin kullanılamaması anlamına gelecek olan bu kararın tüm detaylarıyla araştırılarak irdelenmesi gerektiğini ifade ederek, ilgili kurum, kuruluş ve meslek örgütleriyle de temasa kurularak gereğinin yapılmasını istedi.
Girişimler sürüyor
Bu arada başta Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü olmak üzere Türkiye'nin AB nezdindeki girişimleri de sürüyor.
Türkiye, boru AB ve DTÖ platformlarında savunurken, bilim adamlarından, toksikologlardan aldığı verilere dayanarak, normal kullanım şartlarında borun insan sağlığına doğrudan olumsuz etkisinin olmadığını savunuyor.
Yapılan epidomolojik çalışmaları örnek gösteren Türkiye, bor üretiminde çalışan ve doğrudan bora maruz kalan insanların kan ve idrar örneklerinde, AB'nin doğrudan bor enjekte ettiği farelerde, köpeklerden yola çıkarak öngördüğü düzeylerde bora rastlanmadığı anlatıldı.