TMO, fındıkta kar getirecek yolu açabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU'dan / Murat GÜRSOY

ordu@dunya.com

Hükümetin fındık piyasasını dengeleme görevi verdiği Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) zaman zaman  övgüler alsa da kim konularda tepkileri üzerine çekiyor. 2005-2006-2007 ve son olarak 2008 fındığı TMO depolarında duruyor. Piyasadan arz fazlası fındığı toplayan TMO, alım politikasındaki başarısını

satış politikasına yansıtma niyetinde.

TMO Genel Müdürlüğü'nün son fındık ihalesinde gerekli şartlar oluşmadığı için ürün satmayacağını açıklaması ile birlikte piyasada fiyatlar yükselişe geçti. Artık piyasada, özel sektörün elinde istenilen ölçüde fındık yok. En kaliteli fındık TMO depolarında. Sektör temsilcileri TMO'nun elindeki fındığı zarar etmeden hatta karlı bir şekilde satma imkanının bulunduğunu belirterek, TMO yöneticilerinin elindeki fındığı asla maliyetinin altında satmayacağını ve gerekirse tamamını yağlığa ayıracağını vurgulamasının yeterli olacağını ifade ediyor. TMO'nun depolarındaki fındık zaten altın değerinde. TMO bu konudaki kararlılığını Avrupa'ya da duyuracak adımları atarsa, büyük ölçüde rol oynadığı fındık sektöründe kar getirecek yolu açar, kuruma müthiş bir  kaynak oluşturur. Böylece serbest piyasada fındık fiyatları da yükselir.

TMO alım politiksındaki başarısını satışlara yansıtmaya kararlı olduğunu son yaptığı açıklmalarda gösterdi. TMO'nun başarılı olması için bu bir şans. Çünkü bu konuda yürüttüğü görevde 3 yılı doldurmak üzere. TMO satış ve fiyat konusunda başarılı olursa bundan tabi ki  üretici de nasibini alacak.

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, zaman zaman TMO ile ilgili yaptığı açıklamaları, ofisin alım politikasındaki başarıyı satışlarda da göstermesi açısından gördükleri eksiklikleri dile getirmek amacıyla yaptığını söylüyor. TMO'ya karşı olmaısğını vurgulayarak, "Aksine TMO'nun yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Ofisin elindeki fındıkları değeriyle satması, serbest piyasanın da otamatik olarak yükselmesi anlamına geliyor" diyor.

Ordu Valisi Ali Kaban'ın da fındık konusunda yaptığı çalışmaları unutmamak lazım. Özellikle Doğu Karadeniz başta olmak üzere geçimini fındıktan sağlayan herkes, Kaban'ın çalışmalarını çok yakından izliyor. Tüm bu gelişmeler ve çalışmalarla birlikte TMO'dan beklentiler de gerçekleşirse, fındık sektörünün yüzü nihaytet gülecek.

Herkes TMO'nun görevinin zorluğunun bilincinde; hep destek olunması gerektiği ve görünen noksanlıklar, bu yüzden dile getiriliyor. Bunların söylenmesi, TMO'nun fındık sektörüne yaptığı katkıları asla gögelemeli diye düşünüyorum. Çünkü şunu taraflı tarafsız herkes kabul ediyor ki TMO olmasaydı bugün fındık sektöründe birçok şey çok daha kötü olurdu. Bu sektöre son 3 yıldır hizmet veren yöneticileri ve ekibini aslında kutlamak gerekir.

Her şey fındık sektörünü daha güzel yarınlara kavuşması için...