”TMO'da 2,2 milyon ton buğday var”

Bakan Eker, Rusya'da yaşanan buğday kriziyle ilgili olarak, "Türkiye ile ilgili üretimde herhangi bir sıkıntı yok, herhangi bir problem yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, şu an Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) stoklarında 2,2 milyon ton buğday bulunduğunu söyledi.  

Bakan Eker, Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem'i ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın tarımsal potansiyelinin çok yüksek illerden birisi olduğunu, burada çiftçi kayıt sistemine dahil 50 bin civarında çiftçi bulunduğunu anımsattı.

Türkiye genelinde ve dünyada Rusya'nın aldığı kararın tartışıldığını, zaman zaman Türkiye'de de basında bununla ilgili haberlerin yer aldığını, hatta bundan endişe edenleri duyduklarını belirten Bakan Eker, dünyada bu yıl Uluslararası Hububat Konseyi'nin en son tahminlerinin 650 milyon tonun üzerinde bir buğday üretimi olduğunu bildiklerini kaydetti.

Eker, tarihinin en yüksek stoklarından birisiyle hasat sezonuna girdiğini, 195 milyon tonun üzerinde de devir stoku bulunduğunu, buğday tüketiminin ise yaklaşık 655 milyon ton olduğunu, dolayısıyla dünya açısından da buğday üretiminde ve stoğunda önemli bir problem görünmediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sadece Rusya Federasyonu'nun kendi yaşadığı bir sorun var ve bu sorun nedeniyle geçici bir karar aldı. Onlardaki başkan yardımcılarıyla görüştük. Sibirya'daki hasat sonucunu bekliyorlar. Ona göre kararı gözden geçirecekler.

Türkiye ile ilgili üretimde herhangi bir sıkıntı yok, herhangi bir problem yok. Vatandaşlarımızın da ilgili sektör mensuplarının da tüccar ve sanayicinin de endişe etmesini gerektiren bir durum söz konusu değil. Hem şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin stoklarında 2,2 milyon ton buğday var. Ayrıca Türkiye'nin bu yılki buğday üretimi ihtiyacından fazla. Türkiye'nin toplam ihtiyacı yıllık tüketimi, yem dahil 18 milyon ton civarında. Yani ekmeklik, tohumluk vesaire... Bunun çok üzerinde bir üretime sahibiz. Ayrıca stoklarımız var.

Türkiye'nin buğday üretimi açısından endişe edilecek bir durum söz konusu değil. Şu anda dünya piyasalarında dolar cinsinden ton fiyatı 282 dolar. Buna navlunu, vergiyi vesaire... koyduğunuz zaman da yine Türkiye'nin fiyatlarının altında. Türkiye'nin iç fiyatları şuanda dünya fiyatlarının üzerindedir. Orada da herhangi bir problem yok. Türkiye açısından buğday üretiminde ve tedarikinde bir problem yok. Vatandaşlarımızın endişeleneceği herhangi bir husus yok."

Diyarbakır'da tarımın, hayvancılığın geliştirilmesiyle ilgili bir çok projeleri olduğunu belirten Eker, hükümetleri döneminde bugüne kadar Diyarbakır çiftçisine 1 milyar 400 milyon lira nakit destek verildiğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir