TMSF'de 3 milyar dolar korkusu

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin iflas eden Yurtbank'ta off-shore hesabı bulunan bir mudinin açtığı davayı haklı bulması, TMSF'de endişeye yol açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, iflas eden Yurtbank'ta off-shore hesabı bulunan mudinin açtığı davayı kazanmasının, 3 milyar dolar olmasa da kuruma önemli bir maliyet yaratabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili bir televizyon programına değerlendirmelerde bulunan TMSF Başkanı Gül, "Miktar, o kadar olmamakla birlikte önemli bir rakam olabilir" dedi. Gül konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu karara toplum adına üzüldüm. Bunun iki ayağı var. O günün TMSF'si 2001 senesinde Yurtbank'ın da içinde bulunduğu Birleşik Sümerbank'ın satışını Oyak Bank'a gerçekleştirirken, sözleşmeye ilerde doğacak bir riski TMSF öder diye bir madde konulmuş. İlk talihsizlik bu. Böyle bir maddeyi sözleşmeye koymak beni üzdü. Bunun topluma maliyet olarak yansıması söz konusu.

İkinci ayağı ise yargı tarafında. Bunun muhatabının özelikle off-shore'cular olması nedeniyle bununla ilgili karar vermeyebilirdi. Dolayısıyla, yargının bu kararına katılmıyorum. Hatalı olmuştur. Çünkü off shore zararlarının halka ödetilmesini toplum vicdanı kabul etmez diye düşünüyorum"

 

Gül, off-shore paralarının devlet kesesinden ödenmemesi için toplumun geleni yapması gerektiğine vurgu yaparak, girişimlerde bulunacaklarının işaretini verdi. Gül, "Bizim bu kararla ilgili girişimlerimiz olacak ancak esas bundan sonraki benzer kararların önüne geçmek için çalışmalarda bulunacağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir