TOBB ile İKB, işbirliği sürecini masaya yatırdı

Hisarcıklıoğlu, İKB Başkanı Ali ile TOBB ve İKB arasındaki işbirliği protokolünün uygulama sürecini Cidde'de görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İslam Kalkınma Bankası (İKB) arasında işbirliğinin uygulama süreci, Cidde'de masaya yatırıldı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB'un İKB ile işbirliğinin, İKB üyesi ülkelerin ekonomik dönüşüm sürecine Türkiye'nin deneyimlerinin aktarılması ve Türk girişimcilere yeni pazarlar temin etmesi açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İslam Ticaret ve Sanayi Odası 10. Yönetim Kurulu toplantısına katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Suudi Arabistan'da çeşitli temaslarda bulundu.

Hisarcıklıoğlu, temasları kapsamında, İKB Başkanı Dr. Ahmet Muhammet Ali ile TOBB ve İKB arasındaki işbirliği protokolünün uygulama sürecini görüştü. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, iki taraf arasındaki işbirliğinin, benzer dili konuşan yeni muhataplar oluşturması ve yeni pazarlar temin etmesi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

2011 yılı işbirliği programı

Açıklamaya göre, Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetin İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmet Muhammet Ali ile görüşmesinde, 2011 yılı işbirliği programının kapsamı tartışıldı.

Buna göre, "üye ülkelerin, Ticaret ve Sanayi Odaları sisteminin, girişimcilik kültürünün ve girişimciliğin geliştirilmesi, İslam Kalkınma Bankası ile Çalışma Usulleri ve İşbirliği İmkânları konusunda, Türkiye'de iş dünyasına dönük eğitim seminerlerinin gerçekleştirilmesi, mesleki eğitimin geliştirilmesi, TOBB Gümrük Kapıları Modernizasyonu Projesi deneyiminin üye ülkelere aktarılması, Yemen'de bir organize sanayi bölgesinin kurulması gibi konularda faaliyetler gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Program kapsamında, üye ülkelerin gümrük çalışanlarının eğitilmesi, İslam Kalkınma Bankası tarafından sağlanacak burs ile üye ülkelerden TOBB ETÜ'ye öğrencilerin gelmesi, Karayolu Ulaşım Koridorları konusunda işbirliği ve Türkiye-Suriye sınır ötesi işbirliği kapsamında projeler üretilmesi gibi konularda da adım atılması karara bağlandı.

"Girişimciler yeni pazarlar temin edecek"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu görüşmede, işbirliğinin; İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelerin ekonomik dönüşüm sürecine Türkiye'nin deneyimlerinin aktarılması ve Türk girişimcilere yeni pazarlar temin etmesi yanında, benzer iş dilini konuşan yeni muhatapların oluşturulması açısından da son derece önemli olduğunu vurguladı.

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmet Muhammet Ali, TOBB-İslam Kalkınma Bankası işbirliğini değerlendirirken, "Türkiye'nin ekonomik dönüşüm, dünya ekonomisine entegre olma deneyimini ve Oda yönetimi ile girişimcilik konusundaki kapasitesini İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelerle paylaşması, bizleri son derece mutlu etmektedir" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu görüşmesinde de İslam Ticaret ve Sanayi Odasının kapasitesinin geliştirilmesi ve etkinliğinin artırılması ile TOBB-İslam Kalkınma Bankası işbirliği başta olmak üzere gündemdeki konular ele alındı.

Görüşmede, "ISEDAK kapsamında yapılan çalışmaların etkinliğinin artırılması, İKÖ tarafından yürütülen ve pamuk üreticileri, pamuk ham maddesi kullanan tekstil sektörü ve yatırım için gerekli olan sermayeyi bir araya getirmeyi öngören pamuk projesi ve benzer bir projenin gıda sanayi konusunda da denenmesi, tahkim konusunun geliştirilmesi yönündeki işbirliği, 28-29 Eylül 2010 tarihinde İzmir'de teknik düzeyde gerçekleştirilecek Gıda Arzı Güvenliği konulu toplantıda işbirliği yapılması" konuları değerlendirildi.

"Helal gıda" uygulamasının sisteme oturtulması konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Öte yandan, Pakistan'da sel felaketinde sular altında kalan tarım arazilerinin daha sonra tekrar tarım için kullanılması ve selden tahrip olan alt yapının yeniden imarı için yapılacak çalışmalarda işbirliği imkanları da masaya yatırılan konular arasında yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir