Tohumda İsrail efsanesi bitti

Türk firmaların ürettiği tohumlar, önemli bir ihracat kapısına dönüşüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, (TSÜAB) tohum sektöründeki gelişmeleri göstermek amacıyla May Agro firmasında bir toplantı organize etti. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı toplantıda iş kolundaki gelişmeler tartışıldı.

Türkiye'de 2002'de 145 bin ton olan tohumluk üretiminin 385 bin tona çıktığına işaret eden Eker, "Bunu, Türkiye'nin tohumlukta dışarıya bağımlı olduğunu ve gelişme kaydetmediğini söyleyenlere ithaf ediyorum. Bu gelişmeyi neden görmüyorsunuz" diye sordu

Tohumlukta halen 71 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında İtalya, Ukrayna, Fransa, Rusya ve Almanya ve İspanya'nın bulunduğunu bildiren Eker şöyle konuştu:

"Türkiye 150 milyon dolarlık tohum ithalatı yapıyor, ama ihracat ithalattan 3 kat fazla artıyor. Rakamlar çarpıtılıp 'tohumculuk dışa bağımlı, zehir yiyoruz' gibi ifadelerle tohumculuk sektörü görmezden geliniyor. Son 8 yıldaki gelişmelerle küresel ölçekte güç haline geldiği dikkatlerden kaçırılıyor.

Ülkeler otomotiv iletişim gibi teknolojik alanlarda marka yaratıyor ama başka markaları ithal ediyor. İngiltere Rolls Royce üretir ama Jaguarı da ithal eder. Hollanda, Almanya, Fransa kendisi tohum üretiyor ama Türkiye'den de alıyor"

Tohumculukta da Türkiye'de "İsrail tohumu efsanesi" anlatıldığını belirten Eker, Türkiye'nin 2009 yılında İsrail'e 141 milyon dolarlık ihracat yaptığını, bunun içinde tohum da bulunduğunu, aynı yıl 27 milyon dolarlık tarım ürünü ithal edildiğini ve bunun sadece yüzde 6'sını tohumunun oluşturduğunu söyledi.

TSÜAB Başkanı İlhami Aygun de toplatıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 5 yıl öncesine kadar yoğun olarak tohum ithal ettiğini belirterek,"5 yıl öncesine kadar İsrail efsanesi vardı. Bizler bakanlığın da desteğiyle bu efsaneyi yok ettik" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir