”Toplantı sebebiyle hiçbir yol trafiğe kapatılmayacak”

Vali Güler, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı için hiçbir yolun trafiğe kapatılmayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, 6-7 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı için hiçbir yolun trafiğe kapatılmayacağını bildirdi.

Güler, toplantıya ilişkin alınan güvenlik önlemleri konusunda, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde basın toplantısı düzenledi.

Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile İl Jandarma Komutanı Albay Hamza Celepoğlu'nun da katıldığı toplantıda konuşan Güler, bu toplantının, temsil edilen ülkeler ve katılımcı sayısıyla şu ana kadar İstanbul'da düzenlenen en büyük toplantılardan birisi olduğunu söyledi.

Vali Güler, ''Toplantıya 186 ülkeden 20 bin kişi katılacak. Bu toplantıyla ilgili her türlü önlemler hava alanından, konaklanacak otellere ve kongre merkezine kadar alınmıştır. Kongre ile ilgili her türlü hizmet, sağlık, asayiş ve trafik tedbirleri çok uzun süreden beri planlanıyordu. Şimdi uygulamaya geçildi'' dedi.

Türkiye'nin İstanbul üzerinden kongre turizminde önemli bir yere ulaştığını ifade eden Güler, ''Kongre boyunca genel olarak yol kapatması yapılmayacak. Kongre vadisinin çevresindeki caddeler de bariyerlerle kapatılacak. Kongre vadisinin giriş ve çıkışlarında dış ve iç kontrol üniteleri oluşturulacak. Heyetlerin geliş ve gidişlerinde trafikte kontrollü geçişler sağlanacak. Bazı alanlarda geçici kapatmalar yapılabilecektir. Genel hayatın etkilenmeden bu kongreye ev sahipliği yapılması amaç edilmiştir'' diye konuştu.

İstanbul Valisi Güler, uluslararası kongrelerde güvenlik önlemlerinin çok önemli olduğunu, İstanbul'un daha önce yapılan uluslararası toplantılarla bu konudaki üstünlüğünü gösterdiğini kaydederek, ''Kongrede 10 bin emniyet görevlisi görev yapacak. 8 Ekim tarihine kadar 3 vardiya şeklinde 24 saat esasına göre görev yapacaklar. Kongre vadisinde 1600 özel güvenlik görevlisi ve ayrıca kongreye ilişkin yapılacak hizmetlerle ilgili 10 bin kişi görev alacaktır'' dedi.

Kongre vadisine giriş ve çıkışların kontrollü olarak yapılacağını anlatan Muammer Güler, ''Resmi delegasyonlar için, katılımcılar için, görevliler ve basın mensupları için ayrı bölümler ve ayrı renk kartlar belirlendi. Giriş noktalarında bunların kontrolleri yapılarak, kongrenin düzenli bir şekilde yapılması sağlanacak'' şeklinde konuştu.

Protesto gösterilerine ilşkin tedbirler

Vali Güler, dünyanın birçok yerinde bu tarz uluslararası toplantılarda karşıt görüşlü insanların protesto gösterileri düzenleyebildiğini anımsatarak, ''Düzenlenebilecek toplantılar ve basın açıklamaları için Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli ve Fatih'te yerler belirlendi. İsteyen basın açıklamalarını buralarda gerçekleştirebilecek. Kongre vadisi içerisine davetli olmayan ve ilgisiz vatandaşlar alınmayacak'' dedi.

Toplantının yapılacağı 6-7 Ekim tarihlerinde kongre vadisinde bulunan Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda etkinlik gerçekleştirilmeyeceğini kaydeden Güler, şöyle devam etti:

''6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Yerleşkesi'nde eğitime ara verilecek. Toplantı için geliş ve gidişlerin yoğun olduğu saatlerde trafikte sıkışıklıklar yaşanabilir. Vatandaşlarımızdan bu zaman içerisinde mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanmalarını istiyoruz'' diye konuştu.

Domuz gribi için özel önlem

Açıklamanın ardından ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran İstanbul Valisi Güler, ''Domuz gribi önlemleri'' konusundaki bir soruyu, ''Sağlık Bakanlığımız, havaalanlarında termal kameraları artırarak tedbirlerini sürdürüyor. Toplantının yapılacağı kongre merkezinde de domuz gribi için özel önlemler alınacak. Kongre merkezinde toplantı boyunca görev alacak 24 sağlık ekibi bulunacak. Buradaki görevliler de termal kameralarla gerekli sağlık kontrollerini yapacak'' dedi.

Vali Güler, ''İstanbul'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ın kardeşi Mustafa Fehmi Okay'' ile ilgili soruya, ''Cumhuriyet Savcılığı nezaretinde yürütülen bir soruşturma var. Konu hazırlık aşamasında. Adli süreç normal olarak devam etmektedir. Bu konuda bilgi vermemiz mümkün değildir'' karşılığını verdi.