Toplu görüşmelerde 4. tur başladı

Gündoğdu, toplantı öncesinde görüşmede, 3 konfederasyonun ortak talebi olan toplu sözleşme ve grev hakkını ele alacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 4. turu başladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, görüşmede, 3 konfederasyonun ortak talebi olan ve çok önemli gördükleri toplu sözleşme ve grev hakkını ele alacaklarını söyledi.

Bugünü "demokratik açılım günü" olarak nitelendiren Gündoğdu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ziyaretinde Türkiye'nin ortak sorunlarından birine ilişkin görüşlerini açıkladıklarını ve asıl sorunun demokratikleşme olduğunu vurguladıklarını belirtti.

Gündoğdu, Anayasa'nın 70 milyonu kapsaması ve kimseyi ötekileştirmemesi gerektiğini dile getirerek, "Çalışanları üretirken eşitleyen, haklarını ararken birine toplu sözleşme hakkı veren, birine rica ettiren bir garabet var. Bu garabetten kurtulmak, çifte standardı ortadan kaldırmak için Anayasa tartışmalarının bugünlerde çok daha önemli olduğunu görüyoruz" dedi. 

Ahmet Gündoğdu, bir soru üzerine, bugünkü toplantı için KESK Genel Başkanı Sami Evren'e davette bulunduğunu belirterek, "Gelirse iyi olur. Zaten bu hepimizin ortak işi, talebi. Buna ortak destek verip, Kamu İşveren Kuruluna adım attırma gayretinde olacağız" diye konuştu.

Akyıldız klasörlerle geldi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki konfederasyon heyeti, Başbakanlığa, Türkiye Kamu-Sen'e yönelik "sendikal ayrımcılık" yapıldığı iddialarını içeren belgelerin yer aldığı belirtilen klasörlerle geldi.

Akyıldız, "sendikaya üye olmanın, istediği sendikayı özgürce seçmenin, sendika üyeliği ve sendikal faaliyetler nedeniyle ayrımcılığa uğramamanın", uluslararası sözleşmeler ve yürürlükteki iç mevzuat tarafından güvence altına alındığını vurguladı.

Sendikal ayrımcılığın kapsamına, sendikal faaliyetlerin özgürce yerine getirilmemesinin de girdiğini ifade eden Akyıldız, "Ülkemizde kamu sendikacılığı alanında sendikal ayrımcılık, sürgün ve baskı uygulamaları halen devam etmektedir" görüşünü savundu.

Bircan Akyıldız, bu konuyu toplu görüşmelerin ilk turunda gündeme getirdiğinde Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, "bu konudaki iddiaların somut bilgi ile karşılanması gerektiğini" söylediğini kaydederek, bu nedenle 49 dosya ve 3 klasörden oluşan belgeleri Yazıcı'ya sunacaklarını bildirdi.

Akyıldız, toplantıda, grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı konusunda hazırlanan komisyon raporunun ele alınacağını da belirterek, yapılacak değerlendirmeler sonucunda umutlu olmak istediklerini söyledi.

KESK 'Toplu Sözleşme' gündemli toplantıya da katılmadı

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''Buradan bugün grev ve toplu sözleşmeyle ilgili tutanakların gereğini yerine getireceğini hükümetin açıklaması lazım. Böyle bir ortamda siyasi iradeyi muhatap alıp görüşmelere hazırız. Aksi takdirde sohbet toplantılarının içerisinde olmayacağız'' dedi.

Evren ve beraberindeki KESK yöneticileri açıklamanın ardından toplu görüşmelerin 4. turuna katılmadan Başbakanlıktan ayrıldı.