Toplu sözleşme yasası Meclis'e gönderildi

Memurlar ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınmasına ilişkin tasarı TBMM'ye sevkedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Anayasada yapılan ve 2010'da düzenlenen referandumda kabul edilen değişiklikle öngörülen memurlar ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM'ye sevkedildi.
Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı, memurlara tanınan toplu sözleşme hakkının kullanımının düzenlenmesi ile toplu sözleşmenin yapılma usulünün, taraflarının, kapsamının, toplu sözleşmeden yararlanacak olanların, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılmasının detaylarını içeriyor.
Tasarıya göre toplu sözleşme, kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri gibi mali ve sosyal hakları kapsayacak. Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerli olacak. Görüşmeler, son rakamı tek olan yıllarda yapılacak.
Sendika kurucusu olabilmek için iki yıldan beri kamu görevlisi olarak çalışma şartını kaldıran tasarı, sendikaların kuruluşlarına ilişkin işlemleri de basitleştiriyor. Olağan genel kurul toplantılarının yapılabilmesi için öngörülen azami süre ise üç yıldan dört yıla çıkarılıyor.
Düzenleme, toplu sözleşme konuları ile kurumsal konular dışında kalan ve kamu personel sistemini ilgilendiren genel nitelikli konularda yönetime katılma platformu olarak Kamu Personeli Danışma Kurulu oluşturulmasını da öngörüyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir