Toptan'dan barış ve itidal çağrısı

TBMM Başkanı, Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında çatışmaya dönüşen olaylarla ilgili soruları yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında çatışmaya dönüşen olaylarla ilgili olarak, "Türkiye olarak hem Gürcistan, hem de Rusya yönetimine barış ve itidal çağrısını yinelemek istiyoruz" ifadesini kullandı. 

Toptan, TBMM Başkanlık Kupası Bisiklet Turunun startını verdikten sonra gazetecilerin Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında çatışmaya dönüşen olaylarla ilgili sorularını yanıtladı. 

Bölgenin Türkiye için çok önem ifade ettiğini dile getiren Toptan, şunları kaydetti: 

"Gürcistan'da meydana gelebilecek bir istikrarsızlık Türkiye'yi ciddi bir şekilde rahatsız eder. Dün Dışışleri Bakanı ve Başbakan endişelerimizi dile getirdikten sonra, taraflara bir itidal çağrısı yaptı. Burada süratle normalleşmeye geçmek lazım. Süratle insan kaybını önleyecek önlemlerin alınmasına çalışmak lazım. Kafkaslar'da her gelişme Türkiye'yi yakından ilgilendirir. Oralarla bizim tarihi ve kültürel bağlarımız var. Derinliği olan bağlarımız var. Türkiye'de yaşayan, Kafkaslar'dan göç eden milyonlarca vatandaşımız var. Türkiye olarak hem Gürcistan yönetimine, hem Rusya yönetimine barış ve itidal çağrısını yinelemek istiyoruz." 

Yıldız Sarayında içki yasağı iddiası

TBMM Başkanı Toptan, "Yıldız Sarayı içindeki restoranda içki satılmamasına ilişkin olarak Meclis Başkanının talimatı olduğu yönünde haberler var. Bu doğru mu?" şeklindeki soru üzerine, "Milli Saraylar Başkanlığının yazdığı bir yazı olduğu anlaşılıyor" dedi. 

Kendisine verilen bilgiye göre, orada başka konularda anlaşmazlıklarının bulunduğunu dile getiren Toptan, şöyle konuştu: 

"Düşüncemiz, orayı işler hale getirmektir. Geçen yıl toplam hasılatının sadece 180 bin YTL olduğu anlaşılıyor. Oysa orası çok güzel bir yer, çok özel bir yer. TÜRSAB'a vermeyi düşünüyoruz. TÜRSAB, yabancı kuruluşların oradaki güzellikleri görsün istiyor. Orada bizim satış mağazamız var, bu sayede orada satış yapma imkanımız olur. Böyle bir düşüncemiz var. Öteden beri TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, orayı istiyor. Sözleşme yapmak suretiyle TÜRSAB'a vereceğiz, öyle işleteceğiz. Bizim orada 'içkili olsun' veya 'olmasın' diye bir saplantımız kesinlikle yok. Nitekim Florya'daki tesislerimizde içki satışı yapılıyor. İşletmeci kendi şartlarına göre içki satmak istiyorsa da içki satabilir, biz ona karışmayız."