Torba Tasarı'ya 'ortak' tepki

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 31 Ocak'ta Türkiye genelinden Ankara'ya yürüyüş yapma kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - DİSK, KESK, TMMOB VE TTB, TBMM'de görüşülmekte olan Torba Yasa Tasarısı'na karşı 31 Ocakta Türkiye genelinden Ankara'ya yürüyüş başlatacak.

Konfederasyon ve örgütler, 3 Şubat günü de Ankara'da eylem yapacak.

Konuya ilişkin TMMOB Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Torba Yasa Tasarı'nın geri çekilmesi amacıyla Türkiye genelinden 31 Ocakta Ankara'ya yürüyüş başlatacaklarını bildirdi.

Çelebi, 3 Şubat günü de Ankara'da eylem yapılacağını belirtti.

Çelebi: Tasarı geri çekilsin

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi Hükümete seslenerek, torba yasa tasarısından emek alanı ile ilgili düzenlemelerin çıkartılmasını ve tasarının geri çekilmesini istedi. Çelebi, "Sosyal taraflarla birlikte yeni bir taslak hazırlayın. Aksi halde emekçilerin elleri yakanızdan düşmeyecektir" dedi.

İşsizlikle gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa çalışma sürelerinin kısaltılmasının gündeme getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çelebi, Türkiye'nin dünyanın en uzun çalışma süresine sahip ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Çelebi, "Kısaltın çalışma sürelerini, bakın patronlar nasıl paşa paşa işçi alıyorlar görün. Ama çalışma sürelerini gündeme getiren yok. Varsa yoksa esneklik, varsa yoksa ucuz emek sömürüsü" dedi.

Yasa tasarısı içindeki "saldırıların" kamufle edilmesi için bazı süslü maddelerin yer aldığını öne süren Çelebi, eğer hükümetin müjde vermek istiyorsa, süt iznini Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği 6 aylık ücretli izin şeklinde düzenlemesi gerektiğini kaydetti.

Tasarıya karşı tüm emek örgütlerini ortak hareket etmeye çağıran Çelebi, "Pazartesi gününden itibaren 81 ilden Ankara'ya yürüyoruz. 3 Şubat Perşembe günü Ankara'da buluşup, bir zincir halkası oluşturarak Meclisi kuşatacağız. Süreci izlemek gibi bir lüksümüz yok" diye konuştu.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Çelebi, "Zinciri eyleme katılanlarla mı oluşturacaksınız? Sembolik mi olacak?" sorusuna, "Türkiye genelinden gelen tüm temsilcilerimizle Meclisin etrafında bir zincir oluşturmak istiyoruz" yanıtını verdi.

Çelebi, Ankara'daki eylemi söz konusu 4 örgütün önderliğinde ve bir disiplin içinde gerçekleştireceklerini belirterek, eylemin bir gün süreceğini söyledi.

"Tasarının yasalaşması durumunda eylemler sürecek mi?" sorusuna Çelebi, demokratik tepkilerini ortaya koymaya devam edeceklerini, konuyu Cumhurbaşkanına ve Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını ifade etti. ,

 

Bu konularda ilginizi çekebilir