Torba yasadan yararlanmayana inceleme yok
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Koç, torba yasadan yararlanmayanların inceleneceği haberlerini yalanladı.
İSTANBUL - İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, idarenin 6111 sayılı Torba Kanun'dan yararlanmayanları inceleyeceği yolundaki tartışmanın doğru olmadığını bildirdi.
Koç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği "Kamu Alacaklarını Yeniden Yapılandırma Yasasının Getirdiği Fırsatlar" konulu Perşembe toplantısında, 6111 sayılı kanunun geçmişle barışma ve yeni bir sayfa açma imkanı getirdiğini ifade ederek, buna "af kanunu" demenin mümkün olmadığını söyledi.
Kanunu yeniden yapılandırma olarak niteleyen Koç, "Bir anlamda şunu demiş oluyoruz; 'Daha önce uygulanan gecikme zammı oranları çok yüksekti'. Bu kanunla bu sorunu çözüme kavuşturmuş ve mükellefi borcunu ödeyebilecek hale getirmiş oluyoruz" dedi.
Bu kanundan yararlanmanın, mutlaka mükellefin bir sorunu var anlamına gelmediğini ifade eden Mehmet Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Mali müşavirler ya da yeminli mali müşavirler ile mükellefler arasında ciddi bir tartışma var. Yeminli mali müşavir, mükellefi bu kanundan yararlanmaya yönlendirmeye gayret ediyor. Mükellef de 'bizim bir hatamız mı var bu kanundan yararlanalım?' diyor. Yeminli mali müşavir 'hatamız var' dese bir türlü, 'yok' dese yarın ne olacağı belli değil."
Denetimlerde değişiklik olmayacak
İnceleme ve denetimin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğini bildiren Koç, şunları kaydetti:
"Şu anda da devam ediyor. Kanunun uygulama zamanı bittikten sonra inceleme, denetim elemanları, bir mükellefi incelerken bakacaklar, 'matrah artırımından yararlandı mı yararlanmadı mı?', eğer yararlanmışsa o mükellefleri inceleme imkanı yok, incelemeyecekler. 'Matrah artırımından yararlanmayanlar incelenecek' değil, matrah artırımından yararlananların incelenmeleri mümkün değil. Diğer denetim faaliyetleri önceden olduğu gibi devam edecek. Dolayısıyla burada incelenen mükellefler matrah artırımından faydalanmamış olan mükellefler oluyor. Çünkü kanunen, matrah artırımından faydalanan mükellefleri incelemeye imkan yok.
Mükellefler KDV yönünden matrah artırımından yararlandıkları takdirde kendileri genel esaslara dönmüş oluyorlar ve iadelerini hiçbir problem olmayan mükellef gibi alma hakkını kazanmış oluyorlar. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı olarak şu anda yüzde 100 teminat getiren mükelleflere iadelerini bir hafta, belli durumlarda da başkanlıkça iade yapılan durumlarda da en geç 15 gün içinde iadelerini yapma garantisi veriyoruz. Bu tüm mükellefler için geçerli. Yani inşaatçılar, ihracatçılar için de geçerli. İndirimli oranda KDV'ye tabi teslimde bulunan mükellefler için geçerli. Bu daha önce sadece ihracatçılar için getirilmişti. Şimdi diğer mükellefleri de dahil ettik."
Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırma Yasası kapsamında şu ana kadar İstanbul'da 854 bin dilekçe aldıklarını bildiren Koç, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın (İVDB) internet sitesinde bulunan avantaj hesaplama modülünde mükellefin durumu ile ilgili tüm ihtimallere yer verdiklerini, programda, mükellefin bireysel olarak kendi durumunu görebileceğini anlattı.
Koç, katılımcıların kanun ile ilgili sorularını yanıtlarken de, "Mükellef, burada kendini ihbar ediyor olsa bile kanunun verdiği hak var. Mükellef kendini ihbar etmiş olmuyor, etmiş olsa dahi kanun onu koruyor" dedi.