Total, yolsuzlukla suçlanıyor

Fransız Total'in, BM'nin Irak'a yönelik 'Petrol Karşılığı Gıda Programı'nda yolsuzluk yaptığı ileri sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Fransız Total, Fransa'da Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak'a yönelik 1990'lı yıllarda hazırladığı "Petrol Karşılığı Gıda Programı"nda yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

Şirketin sözcüsü ve avukatı Jean Veil yaptığı açıklamada, Fransız Yargıç Serge Tournaire'nin şirket hakkında yolsuzluk suçlamasıyla 27 Şubatta soruşturma başlattığını belirtti.

Veil, bu resmi soruşturmanın, daha sonra büyük bir yolsuzluk olayına dönüşen BM'nin insani yardım programı çerçevesinde gerçekleştiğini dile getirerek, hakimin selefinin aksine bu kararı aldığını ifade etti.

Fransız ekonomi gazetesi Les Echos'daki haberde, aralarında Total'in mevcut patronu Christophe de Margerie'nin de yer aldığı şirketin eski ve yeni pek çok yöneticisinin konuyla ilgili 2006 yılından bu yana soruşturma geçirdiği kaydedildi. Margerie, olayın gerçekleştiği dönemde şirketin petrol arama ve üretiminden sorumlu genel müdürlük görevinde bulunuyordu.

BM'nin "Petrol Karşılığı Gıda Programı" 1996 yılı Aralık ayında hayata geçirilmiş, ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından 2003 yılı Kasım ayında sona ermişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir