Toyota, Prius'un sorununu çözecek

Japon otomotiv şirketi gelecek hafta başında hazırladıkları planla ilgili daha ayrıntılı bilgi verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DETROİT - Japon otomotiv şirketi Toyota, hibrid aracı Prius modelindeki fren sorununu gidermek için bir plan hazırladı.

Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota'nın ABD grup Başkan Yardımcısı Bob Carter yaptığı açıklamada, şirketin bayilere gönderdiği mesajda, bir plan üzerinde çalışıldığının ve gelecek hafta başında daha ayrıntılı bilgi verileceğinin belirttiğini bildirdi.

Carter, "bayileri, müşterileri için çözüm üretmede hızlı çalıştıkları konusunda ikna etmek istediklerini" ifade etti.

ABD'de, Prius aracına sahip 100'den fazla kişinin, aracı engebeli yollarda kullandıkları zaman fren sisteminin anlık olarak işlevini yitirdiği yönünde şikayetler alındığı kaydedildi. ABD hükümeti, bu araçlardaki fren sorununun dört kazaya ve iki hafif yaralanmaya yol açtığından şüphelendiğini açıklamıştı.

Toyota'nın, fren sorunu nedeniyle ABD ve Japonya'da sattığı 270 bin adet Prius aracını geri çağıracağı iddia edilmişti.

Bu arada Japon medyası, Toyota Başkanı Akio Toyoda'nın, dünyanın en büyük otomotiv şirketinin ününe leke süren geri çağırmalar konusunda yaptığı açıklamayı "gecikmiş ve ikna edici olmayan" bir açıklama olarak değerlendirdi.

Haziran ayında şirketin başına geçen Toyoda'nın dünkü özür açıklaması bugün Japonya'nın önde gelen gazetelerinin manşetlerinde yer alırken, medya açıklamadan tatmin olmadı.

Ülkenin en önemli ekonomi gazetelerinden Nikkei'de yer alan yorumda, "Kelimeler yeterli değil. Şirketin kriz yönetimi yeteneği, ciddi bir incelemeye tabi tutulmalı" denildi. Asahi gazetesi de Toyota'nın, milyonlarca aracı geri çağırdığı 21 Ocak'ta ortaya çıkan krizden bu yana tepki vermekte çok geç kaldığını yazdı.

Tokyo Shimbun gazetesi de adını vermediği kaynaklara dayandırdığı haberinde, Ulaştırma Bakanlığının, 5'i kaza olmak üzere, son 4 günde Prius sürücülerinden muhtemel fren sorunları konusunda 80 kadar şikayet aldığını bildirdi. Gazete, bakanlığın, Toyota'dan kazaların araştırılmasını isteyeceğini kaydetti.

Bakanlar Kurulu üyelerinden de Toyota'nın yavaş kaldığı yönünde tepkiler geliyor.

Tüketici İşleri Bakanı Mizuho Fukushima, Toyota'nın tepki vermede "çok yavaş" hareket ettiğini söyledi. Ulaştırma Bakanı Seiji Maehara da şirkete, Prius model araçları, fren sorunu nedeniyle geri çağırmayı düşünmesi çağrısında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir