Toyota Türkiye 100 bin araç hedefliyor

Toyota Türkiye Üst Yöneticisi Özer, 95 bin araç üreteceklerini, işlerin iyi gitmesine bağlı üretimi 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Toyota Türkiye Üst Yöneticisi Orhan Özer, Toyota Türkiye olarak yıl içinde 95 bin araç üreteceklerini belirterek, "İşler iyi giderse belki yüz bine, yani üç haneye çıkmak istiyoruz" dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Endüstri Mühendisliği Kulübünce SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Özer, Toyota'nın dünyadaki 27 ülkede üretim yaptığını söyledi.

Toyota Türkiye'nin Avrupa'da yer alan 9 Toyota fabrikası arasında 3'üncü büyük fabrika olduğunu belirten Özer, verimlilik, kalite ve çeşitli parametreler açısından Avrupa'da öncü konumda bulunduklarını anlattı. Özer, "Bu yılki tahmini ciromuz 1,8 milyar dolar civarında olacaktır" dedi.

Global ekonomik kriz nedeniyle üretimdeki düşüşe karşın üretimin yüzde 40'ını ihracat olarak gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Özer, Toyota Türkiye'nin kurulduğu günden bu yana 19 milyar dolarlık ihracat gelirini ülkeye kazandırdığını bildirdi.

Firmanın Türkiye'de üretilen araçların üzerlerindeki parçaların hacim cinsinden ağırlığına bakıldığında, yüzde 80'inin yerli üretim olduğuna dikkati çeken Özer, şunları dile getirdi:

"Yerlilik oranı en yüksek araçlardan bir tanesiyiz. Başbakanımız yerli araç yapılmasını istiyor. Otomotiv Sanayii Derneği yönetim kurulu üyesiyim. Ne yapsak, ne etsek diye düşünüyorum açıkçası. Aslında biz de çok taraf değiliz, çünkü Başbakanımız babalara seslendi orada. 'Babalar yapın' dedi. Koç Grubu'na vs. Koç Grubu da topu biraz Otomotiv Sanayii Derneği'ne atıp, işi biraz olsun yaygınlaştırmaya uğraşıyor. Hiç tereddütsüz yaparız ama neyi üreteceksiniz? Otomobil yapar mıyız? Toyota'nın 500 çeşit arabası var. Bir tane arabayla kime ne satacaksınız? Marka yaratmış olanlara bakın. Diyelim ki, ürün gamımızı da aştık. Otomotiv işi hacim işidir. 170 bin kapasitemiz var, düzgün bir yatırımla 217 bine çıkaracak durumdayız. Bu yıl 95 bin araç üreteceğiz. Tabiri mazur görün, cayır cayır zarar ediyoruz. 130 bine çıkarsak kar edeceğiz. Türkiye pazarına önce bir bakmamız lazım. Türkiye pazarının yüzde 70'i ithal araç."

"Üç haneye çıkmak istiyoruz"

2011'in ilk iki ayında Türkiye otomobil pazarının çok iyi bir konumda bulunduğuna işaret eden Özer, "Yüzde 115 arttı galiba geçen seneye göre. Bu ne kadar gidecek bilemiyorum. Ekonomik şartlarda da devletin kredileri biraz bastırma gibi bir şeyi var, araç ve ev satışlarında krediler de çok önemli. Genel beklenti geçtiğimiz yılın da üzerine çıkacağı yönünde. Geçtiğimiz yıl 800 bin civarı, 796 bindi sanıyorum. Hatta 900 bini bulabileceği yönünde ama yerli pazarın uzmanı değilim. 95 bin araç üreteceğiz, işler iyi giderse belki 100 bine, yani üç haneye çıkmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir