Trabzon, gelecek vizyonuna odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Genel Sekreteri

Geleceklerini bir stratejik planlama ile ele alan ülkeler, şehirler, bölgeler hatta şirketler kendilerini istedikleri yerlere ulaştırırlar. Hedefe ulaşılamamış ise hesap sorma, verme işi de kolaylaşır. Geçtiğimiz günlerde Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ)  Trabzon İçin Geleceği Öngörme (stratejik planlama) çalışmasının ikinci oturumu gerçekleşti. Çalışmanın bir ay kadar önce yapılan ilk oturumunda Trabzonlular'a "2020 yılında nasıl bir Trabzon'da yaşamak istiyorsunuz?" sorusu sorulmuştu. İşte bu sorunun yanıtlarını KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü akademik kadrosu ve öğrencileri toparlayarak Trabzon vizyonuna dönüştürdüler.

İkinci oturumda kamu ve özel sektörden çağrılan konuklardan Trabzon vizyonuna ulaşmayı sağlayacak stratejiler geliştirilmesine katkı vermeleri istendi. Lojistik, eğitim, sanayi, sağlık, turizm, su ürünleri, bilişim, orman, gemi inşa-metal sektörleri için stratejiler oluşturulması için çok şey söylendi.

Örneğin lojistik sektörünün gelişmiş bir Trabzon ekonomisi için kaçınılmaz olduğu, kentin transit taşımacılığı kombine etmesi, ulusal ve uluslararası tren yollarına bağlanması gerektiği vurgulandı.

"Çömlekçi Kentsel Dönüşümü, Trabzon Limanı'na lojistik olanaklar ve genişleme sahası olarak planlanmalıdır" yönlü bir düşünce yoğun destek gördü. Depolar-antrepolar, lojistik yönetim ofisleri,

lojistik eğitim merkezi ile bunlarla bağlantılı olmayan hiçbir yapı Çömlekçi Kentsel Döşümü Projesi'nde yer almamalıdır düşüncesinin altı tekrar çizildi.

Biliyoruz ki AB, başta İran olmak üzere Orta Asya'ya kadar Köstence ve Varna limanlarından mallarını Karadeniz'e çıkaracak. Trabzon Limanı, Köstence ve Varna limanlarına iş ortağı olduğunda sadece İran'a yılda 100 bin TIR seferi yapılabilecektir. Bunun önemli bir iş ve aş kapısı olduğunun stratejilere yansıtılmasını istedik. Bu nedenle Çömlekçi Kentsel Dönüşümü'nün  liman genişlemesi sahası ve Trabzon'un ekonomik gelişmesi için önemli bir fiziki alan olduğu kayıt altına alındı. Gerekirse Trabzon Limanı'nın tıpkı NewYork limanı gibi taşınabileceği, bunun için Arsin ilçemizin uygun olduğu vurgulandı.

Trabzon'da şimdi sıra; üçüncü aşama olan eylem planlarını yapmaya geldi. Yani "Vizyona ulaşmak için ilgili stratejileri hangi eylemleri yaparak hayata geçirebiliriz? sorusuna yanıt aranacak. Trabzon her rüzgârda farklı rotalara savrulan dümensiz bir gemi olmaktan ancak bir stratejik plana kavuşarak kurtulabilir. Gideceği limanı belli olmayan gemiye hangi rüzgar yardımcı olabilir. Atanmış ya da seçilmişlerden ancak böyle bir planımız olur ise hesap sorabiliriz. Trabzon'da gündem ekonomi olduğunda, ezberledikleri cümleleri tekrar edenler için bütüncül bir yaklaşım (stratejik plan) yöntemi (metedolojisi) rahatsız edicidir. Yöntemsiz, bilimsel olmayan yaklaşımların Trabzon'daki mevcut ekonomik sorunların baş nedeni olduğu unutulmamalı.