Trabzon nereye koşmalı?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Genel Sekreteri

Türk Ekonomi Bankası (TEB) desteği ile 2006 yılında gerçekleştirdiğimiz "Trabzon İçin Gelecek Stratejisi" çalışması ile kısa ve orta vadede ortaya koyulan hedeflere ne ölçüde yaklaşıldığını incelediğimizde hiçbir gelişme sağlayamadığımızı gözlemliyoruz. Trabzon İçin Gelecek Stratejisi çalışmasını 150 kadar Trabzonlu'nun ortak aklı ile ortaya çıkarmış ve kayıt altına almıştık. Yoğun emek ve para ile ortaya koyulan bu mükemmel faaliyet için danışmanlık firması toplantı öncesi 6 ay çalışmıştı. TEB Genel Müdür Varol Civil'e ve danışmanlık firması adına Adnan Şehsuvar'a gittiler, geldiler, Trabzon ile ilgili neredeyse tüm yapılmış çalışmaları didik didik incelediler. Yerel kalkınma konusunda ön çalışmalara tanıklık yapmak üzere GAP İdaresi Başkanlığı teknisyenleri bile Trabzon'a geldiler. Trabzon'da ortak aklı ortaya çıkarmak için elbette katılan her kişi titizlikle seçildi. Titizlik, kullanılan toplantının yöntemi için de geçerli oldu.

TEB, çalışmayı izlemeye alarak sosyal sorumluluğunu sürdürebilir hale dönüştürüyor. Trabzon İçin Gelecek Stratejisi için, biz Trabzonlular söyleyeceklerimizi söyledik; bunu bir stratejik plan yaklaşımına teknisyenler getirdi. Sonra Trabzon İçin Gelecek Strateji kitap olarak yayınlandı ve kamuoyuna sunuldu.

Söz konusu kitabın son sayfasında Trabzon'un ekonomik eğilimler haritası, sorunlar ve yapılması gerekenler tablosu yer alıyor. İnovasyon ve turizm Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği'nin ilgi alanına giren konu başlığı. TÜBİTAK-TÜSİAD ve TÜRKONFED ile birlikte Trabzon'da sektörel görece üstün gördüğümüz gemi inşa-metal sektöründe" bir inovasyon merkezi kurmak için dernek olarak yaptığımız çalışmaları hatırladım. Çalışma bir stratejik plan olarak hayata geçse ve yaptırım gücü olsa idi raporun 2 yıl önce sorun gördüğü alanların hepsinde iyileştirme yapılmış ve sorunlu alanların hiçbiri kalmamış olacaktı. Yerel kalkınma böyle bir şey işte.

Sanayinin ihtiyaçları, tarımda katma değer yaratmak, turizm yatırımlarına ilginin artması, alternatif finansman kaynaklarına olan ihtiyaç, danışmanlık firmalarındaki gelişmeler... Dönem küresel düşünüp, yerel hareket etme dönemi.

Trabzon'da gelecek endişesi taşıyanlar Trabzon nereye koşuyor yerine, nereye koşmalı? sorusunu yıllar önce sormuş ve çok ciddi paralar harcayarak ortaya düşüncelerini koymuşlardı. Trabzon'un stratejik planı yok! Geri kalanını konuşmamıza gerek var mı?