Trabzon SİAD'ın ilk ÖSDP projesinin önemi
Recep ERGENC / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD) Genel Sekreteri
Bir mesleğin, meslek olarak anılabilmesinin pek çok koşulu vardır. Örneğin; okullaşma yoluyla mesleğin yeterli kalitede eleman yetiştirebilmesi çok önemlidir. Koşulardan birisi de bu mesleğin dünyanın her yerinde geçerli olması, buna bağlı olarak da meslek sahibi insanın da dünyanın her yerinde karnını doyurabilmesidir. Meslekler hem doğarlar hem de ölümlüdürler. Çağımızda, bilgi teknolojilerindeki inanılmaz gelişmeler nedeni ile (başta da internet olmak üzere) nerdeyse bütün meslekler tehdit altında.
Eski adı ile "tezgahtar" diye adlandırılan, perakendecilik sektöründe çalışan insanlar müşteri temsilcisi, satış elemanı, süpervayzır ya da başka adlarla da andığımız meslek elemanlarıdır. Perakendeciliğin ulaştığı küresel boyut ve ülkemizdeki zincir mağazalarla gösterdiği gelişme şaşırtıcı düzeyde. Perakendecilik okullaştıramadığımız mesleklerdendir. Ülkemizde ne yazık ki örgün eğitim dışında, hayat boyu eğitim, kurs ve sertifika programları ile meslek eğitimi yeni yeni fark edilerek kullanılmaya başlanmıştır.
Bilindiği gibi Özelleştirme Sosyal Destek Projeleri'nin (ÖSDP) 3 aşamalı onay mekanizması (il, Ankara ve Dünya Bankası onay süreçleri) daha çok kısa süreli kurslar (il yetkisinde kalan bütçelerle) yapılmasına neden oldu. Halbuki özellikle bazı meslek eğitimlerinin bir yıllık sertifika programları olarak ele alınacak şekilde projelendirilmelerinde sonsuz yarar vardı. İşte Trabzon SİAD'ın gerçekleştirdiği ilk ÖSDP Projesi deneyimi olan "Perakendecilik sektörüne nitelikli meslek elemanı yetiştirmesi projesi" bu bağlamda büyük ilgi ve kabul gördü. Kursa 75 kursiyer ile başladık ve bu katılımcı sayısı ile bitirdik. Kurs, İŞKUR ile bir STK olan Trabzon SİAD'ın birbirleri ile paydaş yaklaşımı içine girmelerine neden olmuştur. Bu ilk ÖSDP'den sonra Trabzon SİAD 9 proje daha bitirdi. Bunlardan AB Aktif İşgücü, UNDP ve ÖSDP'leri de saymak lazım.
Diğer taraftan Trabzon SİAD'ın gerçekleştirdiği ilk ÖSDP deneyimi olan "Perakendecilik sektörüne nitelikli meslek elemanı yetiştirmesi projesi" olan kursun teorik ve pratik eğitim programı içinde yer alan tüm derslerin özenle seçilmesinin, başlangıçta Milli Eğitim'deki yetkililerce anlaşılamadığını gözledik. Bizim hazırladığımız teorik ve pratik eğitim programı 2 gün teorik 4 dün işyeri eğitimini getiriyordu. Piyasanın beklediği davranışları içselleştirmiş insanı "yapan insanı" yetişmek istiyorduk. Kursiyerlerimiz işyerlerinde oynayacakları tüm rolleri teorik olarak kavradıklarından gerçek birer müşteri temsilcisi, satış elemanı olarak yetiştiler. Bugün o kurstan Trabzon'da mağaza müdürleri, reyon şefi olarak yükselişlerini sürdüren pek çok insanın olduğunu görmek bizi, yaptığımız meslek eğitimine ve kendimize güveni artırmıştır. Bu güven ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemi'nin Güçlendirilmesi Projesi'ne (MEGEP) çok pozitif katkılarımız olmuştur.