Trabzon'da Kaymakam performanslarının düşündürdükleri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Recep ERGENÇ / TSİAD Genel Sekreteri

 

Tüm kaymakamların katılımcı olduğu "Mum İçinde Trabzon" adlı kadın istihdamına yönelik projenin Zorlu Otel'deki tanıtım toplantısında; Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık yaşları ortalama 30 yaş civarı olan kaymakamlara dönerek; "Sizden idari görevleriniz yanında, daha fazla çalışarak ilçelerinizin her yönden gelişmesine katkıda bulunmanızı istiyorum" dedi.

Bayıldım bu söze. Helal olsun, işte budur. Artık "kim tutar Trabzon'u" dedim.Atama ile gelen bu genç insanlara; varlık yönetimini, devletin yerel kalkınmaya yönelik çeşitli kurum ve kuruluşları aracılığıyla verdiği destekleri, Trabzon'da teşvik edilen sektörleri ve bunların nasıl kombine edilebileceğini, diğer ilçelere göre kendi ilçelerinin görece güçlü ve zayıf yanlarını öğrenmelerinin önemini, kamu, özel ve sivil sektör ile kurulacak ilişkin katılımcığı da teşvik edebileceğini, kalkınmanın itici gücünün "girişimciler" olduğunu, girişimciliği geliştirmenin kaçınılmaz olduğunun bilince çıkarılması gerektiğini kim nasıl anlatacak?

Sayın Valimizin Kaymakamlara "idari görevlerin ötesindeki performans" isteğinin içinin doldurulması kaçınılmazdır. Kaymakamlara PCM eğitimi. Elbette bilen vardır. Bu eğitimden ilçe ve Belde Belediye Başkanları da geçmeli. Fon sağlanacak bütün kaynakları, uygulanan teşvik yasası ezberlenerek, bunlar içinde hibeler başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası fonlara ilçe ya da beldelerdeki çeşitli işler için nasıl ulaşılacağı kafalarda netleştirilmelidir. Ne kadar faaliyet o kadar mailiyet. Fon sağlanacak bütün kaynakları, uygulanan teşvik yasası ezberlenerek, bunlar içinde hibeler başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası fonlarının ilçe ya da beldelerdeki çeşitli işler için nasıl ulaşılacağı kafalarda netleştirilmelidir.

Trabzon olimpiyat yapacak. Olimpiyat için tesisler lazım. Tesis için yer lazım. Beşirli'de dolgu alanında devasa bir tenis kortu inşaatına başlandı. Küresel düşünüp yerel davranmak tam da tenis kortunun yer seçimini konuşmaktır. Kimine göre yüksekliği 14 metre olacak olan, devasa kapalı tenis kortunun dolgu alanında yapılıyor olması;Tenisin iki ya da en fazla dört kişilik bir spor olduğu, bu devasa inşaatın Trabzon ile olimpiyat ve Karadeniz arasına yeni bir kara kedi gibi girdiği yorumlarına yol açtı. Dolgu alanındaki fuarı niye yıktık, Beşirli'de otopark sorunu yeniden hortlayacak mı? gibi soruların da sorulmasına neden oluyor. Benim ise derdim şudur.Olimpiyattan sonra bu tesislerden yararlanmak için Trabzon'un bir planı programı var mı?

Akyazı dolgu ihalesi yapıldı. Dolgu alanındaki T'ler iyi kum tuttu. Trabzonlular bu yaz nasıl yararlandılar anlatamam. Artık geçmiş olsun. Dolgu tam 6.5 milyon metreküp. Bu hacimdeki kayanın ağırlığının ise  11- 12 milyon ton kadar olacağı öngörülüyor. İhale son aşamaya geldi. İhaleyi alan kuruluş 2 yılda dolguyu bitirmesi öngörülüyor. Stadyumun Trabzon ekonomisine katkı sağlaması için düşünmeye başlasak iyi edeceğiz.

Peki Trabzon ne zaman bütün şehir olacak? 2014'te. Artık herkesin gözü kulağının Akyazı'da olması normal. Akyazı Beldesi İlköğretim Okulu kayma riski nedeni ile taşımalı eğitime geçti.

Prof Dr. Osman Bektaş hoca ile okulu ve beldeyi gezdik. Okulun kapatılmasına yol açan jeolojik raporu okuduk. Belde sakinlerini dinledik. Stadyum ve eklentilerinin yapılacak dolgu alanını kuş bakışı seyrettik. Hoca endişeli, gerekli tetkikler yapılmadan Akyazı kesinlikle imara açılmamalı, diyor… Pakistan geçtiğimiz günlerde nerdeyse Nuh tufanını yaşadı. Çıkarılacak ders ise çevre hepimizin duyarlı olmasını istiyor. Çevreye duyarlı olmayan kamu, özel ya da sivil sektörler, sürdürülebilir bir yaşamı asla gerçekleştiremezler.