Trabzon’a mucize yaratacak siyasi otorite desteği lazım
Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici İşadamları Derneği Genel Sekreteri
Fransa'nın Cannes şehrinde, 10-13 Mart 2009'da 'Yatırım ve Proje Fuarı' düzenleniyor. Dünyanın önemli yatırımcıları, finansçıları, projeleri ve aracı kurum ver kuruluşları bu fuarda buluşacak. Yerel yönetimler, ülkeler, kalkınma ajansları projeleri ile bu fuara koşuyor. Trabzon'da 'tık' yok.
Kuzeyimizdeki Rusya başta olmak üzere, Ukrayna vb. ülkeler bu fuara "50 milyar dolarlık proje tanıtım dosyası" ile gidecekler. Trabzon yerel yönetimlerinin kaçı, dünyada yerel yönetimlerin, kalkınma ajanslarının buluştuğu 'network'e, bu 'ağ bağlantılarının' kaçını takip ediyorlar? Farkında mıyız, nelerin olup bittiğinden?..
İspanya'da, İtalya'da İngiltere ya da başka ülkelerde yerel kalkınma adına yapılanları izleyebiliyor muyuz? Trabzon için;
kişi başı gelirde 15-20 bin dolara ulaşmayı kim önümüze hedef olarak koyuyor?
Kentsel dönüşüm ile yaşanabilir bir Trabzon'u hayal etmemizi kim sağlayacak?
Trabzon'da deprem başta olmak üzere; ulaşım, su, hava, yeşil ve insan psikolojini etkileyen tüm riskleri yönetebilir hale getirmeyi kim konuşuyor?
Ulusal ve uluslararası yatırımcıların kapıda beklediği bir Trabzon yaratmaktan kim söz ediyor?
İşsizliğin eksi olduğu bir Trabzon yaratmak olanaksız mıdır?
Soruların tümüne olumlu yanıt verdiğimizi şöyle bir hayal edin bakalım. Böyle bir Trabzon oluşturulduğunda; bunun adı bu ülkede "Trabzon mucizesi" olur. Trabzon mucizesi ezberle değil, bilgi ile olur. Bilgi çoğu zaman parmaklarımızın ucunda, ağ yapılarda; fuarlarda, konferans ve panellerde; bilginin transferinde, üniversitelerde, bu işi başarmış şehirlerle kurulacak ilişkilerdedir. En önemlisi Trabzonlular'ın gönüllü, uzlaşmaya dayalı katılımcılığında, daha da önemlisi; kamu, özel ve sivil sektörün diyaloğundadır. Bu diyaloğun kalitesinde, ezberlerin bozulmasındadır.
Bu iş için 24 saat, 3 vardiya çalışacak 1000 kişi lazım. Sahra tipi bir çalışma ofisi, 250 kişilik yatakhane, yorulan gidip yatacak... Yetmez. Projesiz olmaz, Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı'nın (DOKAP) içini doldurmakla, "Trabzon stratejik planı" ile olur. Trabzon kalkınma ajansı olmadan olmaz.
Son olarak kurulan on kalkınma ajansından biri niye Trabzon'da kurulmadı? Yerel politikacıların, kalkınma ajanslarından birinin Trabzon'da kurulması için bir tek açıklamaları yok. Trabzon'a mucize yaratacak siyasi otoritenin desteği lazım. İçi boş söylemlerle mucize olmayacağını herkesin iyi bilmesi lazım. Trabzon çok seviliyor(muş). Hani nerde Trabzon kalkınma ajansımız…
Bana sorarsanız yerel politikacılar artık yerel kalkınmanın önemli bir argümanı olan 'kümelenme' ile de ilgilenmeli. Hatta Nazım Ekren'e ulaşarak 'Ekonomik Konsey'in Trabzon'da toplanmasını' sağlamalıyız. Unutulmamalıdır ki; rekabet yalnız ülkeler arasında değil, şehir ve bölgeler arasında da olmaktadır. Eğer kuzeyimizdeki projeler 'Yatırım ve Proje Fuarı'ndan eli dolu dönerse, bırakın Trabzon'u İstanbul bile gölgede kalır bundan sonra.