Trans Anadolu Doğalgaz Hattı imzaları atılıyor

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı yapımına ilişkin mutabakat zaptı yarın imzalanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında yarın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı yapımına ilişkin mutabakat zaptı imzalanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Azeri doğalgazının gerek Türkiye'ye satışı gerekse de Avrupa pazarlarına Türkiye üzerinden transit olarak taşınmasını öngören hükümetlerarası anlaşmanın 25 Ekim 2011'de İzmir'de imzalandığı, söz konusu anlaşma kapsamında Azeri doğalgazının Türkiye içerisinden transit taşınması amacıyla ulusal doğalgaz iletim sisteminin kullanılmasının yanı sıra münhasır bir boru hattının inşa edilmesinin de alternatif seçenek olarak düzenlendiği hatırlatıldı.

Açıklamada, yarın imzalanacak mutabakat zaptı ile Trans Anadolu ismi verilen boru hattına yönelik çalışmaların ivedilikle başlatılması ve iki ülke tarafından belirlenen şirketlerin ortak bir konsersiyum oluşturmaları konusunda mutabakat sağlanacağı belirtildi.

Bu çerçevede, söz konusu konsorsiyum içerisinde Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) ilk ortaklar olarak yer alacağı ifade edilen açıklamada, süreç içerisinde diğer uluslararası petrol ve doğalgaz şirketlerinin de konsorsiyuma dahil olabileceği kaydedildi.

Mutabakat zaptı imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev'in katılacağı ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir