TRT'nin 30 farklı dilde hazırladığı web sitesi açıldı

30 dilde hazırlanan web sitesinin deneme yayınlarında günde 500 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TRT'nin 30 farklı dilde hazırladığı web sitesinin açılış töreninde, "Biz dünyayı izlemekle yetinmeyeceğiz, katkı da sağlayacağız. Bunu diğer ülkelerin kendi dilleri ile yapacağız" dedi.  

Devlet Bakanı Mehmet Aydın törende yaptığı konuşmada, TRT'nin 30 dilde web sitesi oluşturmasını çok önemli bir adım olarak nitelendirdi. Bilgi eksikliğinin tamamlanmasının zor olmadığını, zor olanın yanlış bilgileri düzeltmek olduğunu belirten Aydın "AB için hükümet olarak adeta seferberlik ilan ettik. Görevli olanlardan biri de bendim. Bir şey beni endişeye sevk etti, Türkiye gibi dünyanın ortasında yer alan bir ülkenin ne kadar az tanındığı beni hayrete düşürüyor" diye konuştu.

TRT'nin yeni web sitesinin Türkiye'yi dünyaya doğru tanıtacağına inandığını dile getiren Aydın, "Biz dünyayı izlemekle yetinmeyeceğiz, katkı da sağlayacağız. Bunu diğer ülkelerin kendi dilleri ile yapacağız" dedi.

30 dilde haber

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da konuşmasında, iletişim ile yayıncılığın artık iç içe geçtiğini söyledi. Televizyon programlarının internet üzerinden de izlenebildiğini ifade eden Yıldırım, "Türkiye'de otoyollar, duble yollar yaptık. Bunlar işin görünür tarafları. İşin görünmeyen tarafları da var, iletişim. 5 yıl önce iletişimde patika yollar vardı, şimdi otoyollar var. Yere yaptığımız otoyollara Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerinin (3G) hayata geçmesiyle havadan otoyollar da ilave edeceğiz" diye konuştu.

TRT'nin web sitesi ile 30 dilde yayın yapmasının önemine işaret eden Yıldırım, "TRT bütün kültürlere 30 dilde haber ulaştıran, o ülkenin vatandaşlarını bilgi sahibi yapan çok güzel bir hizmet sunuyor" dedi. TRT'nin yaptığı açılım ve hizmetlerin şaşkınlık ve heyecanla izlendiğini anlatan Yıldırım, "TRT'nin çocuk kanalı müthiş bir hizmet ama şikayetçiyim. Çünkü torunum artık benimle daha az ilgileniyor" dedi.

Deneme yayınında günde 500 bin ziyaretçi

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, 30 dilde hazırlanan web sitesinin deneme yayınlarında büyük takdir topladığını ve günde 500 binin üzerinde ziyaret edildiğini söyledi. "TRT'nin 30 farklı dilde yapacağı haber yayınları yakın bir gelecekte artarak devam edecek" diyen Şahin, bugün itibariyle Türkçe, Almanca, Arapça, Arnavutça, Azerbaycan Türkçesi, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Darice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hırvatça, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Kazakça, Kırgızca, Macarca, Makedonca, Özbekçe, Peştuca, Romence, Rusça, Sırpça, Tatarca, Türkmence, Urduca, Yunanca ve Uygurca dillerinde dünyaya bilgi ve haber sunulacağını dile getirdi.

50 ülkede kullanılan 30 farklı dildeki yayına bugün başlattıklarını vurgulayan Şahin, "Daha ilk günümüzde farklı dillerde yayın yapmada dünyanın 5. büyük medya kuruluşu oluyoruz" dedi. Şahin,  30 farklı dilde internet yayınının aynı zamanda 30 farklı dilde radyo yayınını da barındırdığını ve 70 yıllık radyo ve yarım asra yaklaşan televizyon arşivinin internet yoluyla bütün dünya ile paylaşılacağını de kaydetti.