TSK'dan gazetedeki habere soruşturma

Genelkurmay, Taraf Gazetesi'ndeki "İrticayla Mücadele Eylem Planı" hazırlandığını iddia eden haberle ilgili soruşturma emri verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bugün bir gazetede Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanlığı'nın hazırladığı iddia edilen bir planla ilgili haber ve yorumlara yer verildiğini belirterek, konunun tüm yönleriyle incelenmesi amacıyla Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına derhal soruşturma emri verildiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tuğgeneral Gürak, bir soru üzerine "Bugün bir gazetede Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanlığının hazırladığı iddia edilen bir planla ilgili olarak haber ve yorumlara yer verildiği görülmüştür. Konunun tüm yönleriyle incelenmesi maksadıyla Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına derhal bir soruşturma emri verilmiştir" dedi.

"Böyle bir belgenin varlığı mı soruşturulacak, yoksa nasıl sızdığı konusunu mu?" sorusu üzerine Tuğgeneral Gürak, "Size onunla ilgili açıklamamın o bölümünü tekrar okuyorum" diyerek, "Konunun tüm yönleriyle incelenmesi maksadıyla" soruşturma emri verildiğini vurguladı.

Bir gazetecinin Poyrazköy'de yapılan kazılarda çıkan silah ve mühimmatın cinsine ilişkin tartışmaların devam ettiğini hatırlatması üzerine Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından 29 Nisanda yapılan İletişim Toplantısı'nda silah ve mühimmatın ne anlama geldiği ve bulunan silah ve mühimmatın durumu hakkında detaylı olarak bilgi verildiğini söyledi.

Buna rağmen bazı basın yayın organlarında sanki bu açıklama hiç yapılmamış gibi haber ve yorumlara rastlandığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, "Şu anda bu konulara ilişkin kafası karışık olanlara ve kafaları karıştıranlara söz konusu iletişim toplantısında verilen bilgileri bir defa daha dikkatle okumalarını tavsiye ederiz" dedi.

ABD ile anlık istihbarat paylaşımının sürüp sürmediğine ilişkin soru üzerine Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ABD ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarda bu konulara değindiğini belirterek, "Herhangi bir problem yok. Devam ediyor" diye konuştu.

Tuğgeneral Gürak, Dışişleri Bakanlığında Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı'nın da katıldığı bir toplantı yapıldığına ilişkin haberlerin basına yansıdığının belirtilmesi üzerine, bu haberde Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı'nın isminin yanlış yazıldığını ifade ederek, Harekat Başkanı'nın Korgeneral Mehmet Eröz olduğunu hatırlattı. Tuğgeneral Gürak, konunun Dışişleri Bakanlığına sorulmasının daha uygun olacağını söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin son açıklamaları ve Irak'la ilişkilerle ilgili sorular üzerine Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un ABD'ye yaptığı ziyarette düzenlediği basın toplantısında bu konulara ilişkin  açıklamaları detaylı bir şekilde yaptığını kaydetti.