TTGV çevre destekleri
Dr. Mustafa Hilmi ÇOLAKOĞLU / TTGV Danışmanı
Temiz üretim, eko-verimlilik gibi kavramlar sanayicimiz tarafından her geçen gün daha fazla benimsenmektedir. Yurt dışında özellikle Avrupa'da, artık çevre yatırımlarının "ölü yatırımlar" olmasının önüne geçen, doğrudan üretim süreçlerini ve ürünü iyileştiren yatırımlara öncelik veriliyor. Ülkemizde de özellikle "çevre dostu ürün" ve "çevreye duyarlı ürün tasarımı" gibi konular AB uyum süreci kapsamında gündeme geldikçe, bu uygulamaların önemi daha çok anlaşılacaktır.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Genel Sekreteri Dr. Mete Çakmakcı'nın verdiği bilgiye göre TTGV, Çevre Destekleri Programı ile sanayicimizin temiz üretim, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarındaki uygulama projelerinin desteklenmesi hedeflenmiştir. Destekler kapsamında esas olarak, sanayicimizin gerek çevresel gerekse ekonomik kazançlar sağlayan çevre teknolojilerini kullanması amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra ilgili teknolojilerin yerli olanak ve kaynaklarla geliştirilerek üretilmesinin dolaylı olarak teşvik edilmesi hedeflenirken, destekten yararlanan projelerin yenilik ve teknoloji düzeyi, ağyapı etkisi, çevresel, finansal ve diğer katkılarının değerlendirilerek izlenmesi de öngörülmektedir. Tüm dünyada teknolojik gelişim, rekabetçilik ve kalkınmada giderek daha da önemli hale gelen çevre ve sürdürülebilirlik yaklaşımları çerçevesinde, hem sanayicimizin bu süreçlere uyum sağlaması hem de ülkemizdeki çevre teknolojileri pazarının güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
Bu kapsamda, farklı sektör, teknoloji ve uygulama alanlarını kapsayacak şekilde iyi örneklerin oluşturulmasının amaçlandığı programda bugüne kadar, 15 proje destek sürecine girmiş ve toplam 6 milyon ABD Doları kullandırım gerçekleştirilmiştir.
TTGV'nin çevre desteklerinde, desteğin üst sınırı ise 1 milyon dolar ve proje bütçesinin en fazla yüzde 50'si destekleniyor. Destek süresi en fazla 1.5 yıl. Hizmet bedeli TTGV katkısının yüzde 6'sı. Geri ödeme; proje süresi sonrası 1 yılı geri ödemesiz olmak üzere 6 ayda bir 7 eşit taksitle 4 yıl içinde gerçekleşiyor. TTGV destekleri, bu alanda mevcut finansman kaynakları içinde en uygun şartlara sahip kaynak durumunda.TTGV'nin çevre destekleri şunlardır;
Çevre Teknolojileri Projeleri Desteği: Çevre teknolojileri desteği ile eko-verimlilik anlayışı çerçevesinde üretim süreçlerinde asgari enerji, su, hammadde tüketimi ve atık üretimi için tüm üretim süreçlerinde teknolojik yenilik içeren temiz üretim teknolojilerinin uygulanmasına yönelik uygulama projelerinin desteklenmesi hedeflenmiştir. 2010 yılında, söz konusu destek alanının kapsamı ülkemiz ihtiyaçları ve dünyada öne çıkan teknoloji alanları çerçevesinde genişletilmiştir. Bu doğrultuda, "atıklardan yeni ürün/ yakıt/ enerji üretimi", "çevre dostu ürün üretimi", "endüstriyel ekoloji (simbiyoz)" ve "karbon tutma ve depolama sistemleri" ile ilgili proje konuları da belirli kriterler çerçevesinde destek kapsamına dahil edilmiştir.
Yenilenebilir Enerji Projeleri Desteği: Yenilenebilir enerji desteği ile rüzgar, güneş, biyokütle, biyogaz ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretiminde örnek teşkil edecek öncel yatırım projelerinin uygun şartlarda desteklenmesi ve uygulamaların yaygınlaştırılması ile sera gazı salımlarının azaltılmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Enerji Verimliliği Projeleri Desteği: Enerji verimliliği desteği ile Türkiye'nin dünyada artan enerji fiyatları karşısında, özellikle enerji yoğun sektörlerde rekabet gücünü koruması, dışa bağımlılığını azaltması ve sera gazı salımlarının azaltılmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Destek kapsamında enerji verimliliği etütleri de dahil olmak üzere, enerji verimliliğine yönelik uygulama projelerinin uygun şartlarda desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu programlara başvuruyla ilgili bilgilere www.ttgv.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.